Virgin Galactic prikazao futurističku putničku kabinu svojeg svemirskog broda

Letjelica VSS Unity koja će uskoro preko Karmanove crte ponijeti prve amatere-astronaute dobila je konačan izgled svoje putničke kabine, a u kojoj će sve biti podređeno iskustvu putnika

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. srpnja 2020. u 06:00

Kada platite 250.000 dolara za neko iskustvo koje će trajati tek desetak minuta, onda očekujete da ono bude zaista takvo da ga pamtite cijeli život – otprilike bi se tako mogla sažeti priča i Virgin Galacticovom programu turističkih svemirskih letova. Oni bi uskoro, kada se obavi posljednja faza testiranja letjelice VSS Unity, trebali početi, a među prvim putnicima bit će osnivač kompanije Sir Richard Branson te putnici koji su prije više od deset godina rezervirali svoje karte za put na rub svemira.

VSS Unity izvana...
VSS Unity izvana...

Sada je prikazano i kakvo će to iskustvo, vrijedno četvrt milijuna dolara po osobi, otprilike izgledati iz kabine letjelice. Kao prvo, cijela kabina dizajnirana je potpuno futuristički, svaki od šest putnika imat će svoje sjedalo i svoj prostor za privatno uživanje u pogledu. Iznad njih će biti 12 okruglih prozora kroz koje će moći snimati i gledati, a u vrijeme dok se nalaze u bestežinskom stanju putnici će se moći slobodno kretati kabinom. Ona je iz tog razloga obložena mekanim materijalima kako ne bi došlo do ozljeda.

...i iznutra
...i iznutra

Sva događanja u kabini snimat će 16 kamera, čije snimke će putnicima biti kasnije uručene. Na stražnjem dijelu kabine nalazi se veliko zrcalo pa će svemirski turisti moći vidjeti sami sebe dok uživaju u svemirskom putovanju.

Kada se letjelica nađe u bestežinskom stanju, na oko 100 kilometara visine, svjetla u kabini bit će prigušena kako bi se pažnja putnika fokusirala na pogled na Zemlju s jedne te crnilo svemira s druge strane.

Svemirska luka u Novom Meksiku je spremna, putnici karte već imaju, letjelica prolazi kroz posljednje pripreme, i izgleda da je pitanje tjedna ili mjeseca kada će prvi Virginovi klijenti postati privatni svemirski turisti.