Njemačka priprema prvu europsku "putovnicu za baterije"

Konzorcij proizvođača automobila i baterija razvija digitalni alat koji će pratiti sadržaj i ugljični otisak baterija koje se prodaju u Europi

Mladen Smrekar utorak, 26. travnja 2022. u 11:27

Njemačko ministarstvo gospodarstva objavilo je planove grupe tvrtki unutar automobilske industrije te zemlje za razvoj "putovnice" koja prati utjecaj europskih baterija na okoliš. BMW, Umicore i BASF neke su od organizacija uključenih u ovaj projekt.

Milijuni za projekt

Konzorcij 11 partnera dobio je 8,2 milijuna eura sredstava za razvoj zajedničke taksonomije i skupa standarda za prikupljanje i objavljivanje ovih podataka, a to bi uskoro moglo postati obvezno prema propisima Europske unije.

Do 2030. EU bi zahtijevala da sve baterije koriste minimalni udio recikliranog kobalta, litija, nikla i olova
Do 2030. EU bi zahtijevala da sve baterije koriste minimalni udio recikliranog kobalta, litija, nikla i olova

Kasnije ove godine, Europska komisija trebala bi raspravljati o prijedlogu kako osigurati da proizvođači baterija otkriju ugljični otisak i sadržaj recikliranih materijala svih punjivih električnih vozila, lakih transportnih i industrijskih baterija koje će se u Europi prodavati od 2024. te jesu li u skladu s ograničenjima emisija CO2 od 2027. godine.

Baterije s kodom

Prema predloženom okviru za "baterijske putovnice", europske baterije imale bi QR kod koji bi povezivao s internetskom bazom podataka u kojoj bi vlasnici električnih vozila, tvrtke ili regulatori mogli pronaći informacijama o sastavu baterije.

Ovaj bi digitalni alat također mogao olakšati recikliranje sirovina unutar baterija, pomažući u smanjenju ovisnosti regije o stranim dobavljačima, koji trenutno kontroliraju veliku većinu resursa poput litija i nikla, neophodnih za proizvodnju baterija.

Njemački konzorcij prvi je takav projekt u Europi koji pokušava osmisliti digitalni proizvod koji će zadovoljiti te propise, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva.BT zvučnik

MARSHALL Acton II

Snažan zvuk uz klasičan izgled, analogne kontrole zvuka, funkcija više hostova, 50-20.000Hz, 30W digitalno pojačalo.

1.899 kn Kupi