Njemačka priprema prvu europsku "putovnicu za baterije"

Konzorcij proizvođača automobila i baterija razvija digitalni alat koji će pratiti sadržaj i ugljični otisak baterija koje se prodaju u Europi

Mladen Smrekar utorak, 26. travnja 2022. u 11:27

Njemačko ministarstvo gospodarstva objavilo je planove grupe tvrtki unutar automobilske industrije te zemlje za razvoj "putovnice" koja prati utjecaj europskih baterija na okoliš. BMW, Umicore i BASF neke su od organizacija uključenih u ovaj projekt.

Milijuni za projekt

Konzorcij 11 partnera dobio je 8,2 milijuna eura sredstava za razvoj zajedničke taksonomije i skupa standarda za prikupljanje i objavljivanje ovih podataka, a to bi uskoro moglo postati obvezno prema propisima Europske unije.

Do 2030. EU bi zahtijevala da sve baterije koriste minimalni udio recikliranog kobalta, litija, nikla i olova
Do 2030. EU bi zahtijevala da sve baterije koriste minimalni udio recikliranog kobalta, litija, nikla i olova

Kasnije ove godine, Europska komisija trebala bi raspravljati o prijedlogu kako osigurati da proizvođači baterija otkriju ugljični otisak i sadržaj recikliranih materijala svih punjivih električnih vozila, lakih transportnih i industrijskih baterija koje će se u Europi prodavati od 2024. te jesu li u skladu s ograničenjima emisija CO2 od 2027. godine.

Baterije s kodom

Prema predloženom okviru za "baterijske putovnice", europske baterije imale bi QR kod koji bi povezivao s internetskom bazom podataka u kojoj bi vlasnici električnih vozila, tvrtke ili regulatori mogli pronaći informacijama o sastavu baterije.

Ovaj bi digitalni alat također mogao olakšati recikliranje sirovina unutar baterija, pomažući u smanjenju ovisnosti regije o stranim dobavljačima, koji trenutno kontroliraju veliku većinu resursa poput litija i nikla, neophodnih za proizvodnju baterija.

Njemački konzorcij prvi je takav projekt u Europi koji pokušava osmisliti digitalni proizvod koji će zadovoljiti te propise, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva.