Održiva baterija s biorazgradivim elektrolitom od rakovog oklopa

Nova baterija, osmišljena u laboratoriju Centra za inovacije materijala Sveučilišta Maryland, koristi gel elektrolit napravljen od kitozana i može pohraniti energiju vjetra i sunca

Mladen Smrekar petak, 2. rujna 2022. u 16:10

Sve veća potražnja za obnovljivom energijom i električnim vozilima potiče i ogromnu potražnju za baterijama, ali baterije koje stoje iza ovih održivih rješenja same po sebi nisu uvijek održive. U članku objavljenom u časopisu Matter opisana je cink baterija s biorazgradivim elektrolitom iz neočekivanog izvora - ljušture rakova.

Kitozan iz egzoskeleta

Baterije koriste elektrolit za transport električnih iona između pozitivno i negativno nabijenih terminala. Elektrolit može biti tekućina, pasta ili gel, a neke baterije za ovu funkciju koriste zapaljive ili korozivne kemikalije. Ova nova baterija, osmišljena u laboratoriju Centra za inovacije materijala Sveučilišta Maryland, koristi gel elektrolit napravljen od biološkog materijala zvanog kitozan.

Najobilniji izvor kitozana su egzoskeleti rakova, škampa i jastoga
Najobilniji izvor kitozana su egzoskeleti rakova, škampa i jastoga

Kitozan je derivat hitina, a najobilniji izvor kitozana su egzoskeleti rakova, škampa i jastoga. Biorazgradivi elektrolit znači da oko dvije trećine baterije mogu razgraditi mikrobi; ovaj elektrolit od kitozana potpuno se razgradio u roku od pet mjeseci. Time ostaje metalna komponenta, u ovom slučaju cink, koja bi se mogla reciklirati. A u zemljinoj kori ima više cinka nego litija, kažu istraživači. 

Održiva opcija

Općenito govoreći cinkove baterije jeftine su i sigurne. Ova baterija od cinka i kitozana ima energetsku učinkovitost od 99,7% nakon tisuću ciklusa, što je čini održivom opcijom za pohranjivanje energije generirane vjetrom i suncem za prijenos u električne mreže.

Istraživači sad žele napraviti ekološki još prihvatljivije baterije. Nadaju se da će sve komponente u baterijama biti biorazgradive; ne samo sam materijal nego i proces proizvodnje biomaterijala.