Rimac Energy predstavio svoj prvi proizvod: veliku bateriju za elektroenergetsku mrežu

Divizija Rimac Technologyja, predstavljena u svibnju ove godine u Varšavi je ovoga tjedna javno prikazala svoj prvi projekt na kojem rade njezini stručnjaci. Riječ je o stacionarnom sustavu pohrane energije

Sandro Vrbanus petak, 29. rujna 2023. u 11:20

Početkom svibnja iz Rimac Grupe bilo je objavljeno da se iz kompanije Rimac Technology izdvaja nova kompanija, Rimac Energy, koja će se baviti velikim stacionarnim sustavima pohrane energije. Tada oko 60 zaposlenika radilo je na prvoj generaciji stacionarnih BESS-a (Battery Energy Storage System), na čemu su i prije toga radili otprilike 18 mjeseci, ali u okviru kompanije Rimac Technology. Sada, nekoliko mjeseci nakon pokretanja zasebne tvrtke, javno su predstavljeni i prvi rezultati.

Na industrijskom kongresu Energy Storage Summit Central Eastern Europe, koji se održao u Varšavi ovoga tjedna, Roger Moorhouse, direktor inženjeringa proizvoda, govorio je o nekim pojedinostima novog Rimčevog BESS-a.

SineStack

Doznali smo tako da se prvi službeni proizvod kompanije Rimac Energy naziva SineStack, a riječ je o velikom stacionarnom sustavu pohrane energije za elektroenergetsku mrežu, kapaciteta 790 kWh. Modularno je to rješenje zasnovano na LFP (lithium iron phosphate) baterijama, a izlazna snaga jednog modula deklarirana je na 400 kVA.

Ono po čemu se ovaj proizvod razlikuje od konkurentskih, jest njegova arhitektura. Moorhouse je, kako svjedoči portal Energy Storage News, naveo da je kod ovog rješenja funkcija invertera distribuirana kroz više modula unutar BESS-a, što omogućava nezavisnu kontrolu svakih 18 baterijskih ćelija. Stoga takvo rješenje nekad nazivaju i "izmjeničnom (AC) baterijom". Takav dizajn sustava donosi bolju uravnoteženost u radu, veću redundaciju sustava, produljeni životni vijek, ali i veću efikasnost u radu uz manje gobitke. "Velika razina kontrole nad sustavom čini ovaj BESS zapravo softverski definiranim proizvodom", poručio je.

Rimac Kampus
Rimac Kampus

K tome, SineStack će imati, prema najavi proizvođača, najbolju izvedbu na tržištu kad je riječ o dugotajnosti, pa će mu životni vijek biti oko 12.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, efikasnost pri dvosmjernom protoku izmjenične struje od 92% te energetsku gustoću od 280 kWh po četvornom metru. "BESS je vertikalno integriran kroz cijeli sustav, praktički ne postoji granica između baterije i invertera, što nam omogućava najbolju gustoću energije u industriji", kaže Moorhouse.

Proizvodnja bi trebala započeti 2025. godine u novom kampusu u Kerestincu, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko 300 MWh. To će s vremenom biti povećano na više od 10 GWh u obliku BESS sustava godišnje.