Igra, spavanje, ekran: aplikacija otkriva idealan dječji dan

Pronaći ravnotežu između obaveza, zabave i odmora u djetetovom danu veliki je izazov za roditelje. Australska aplikacija nudi jednostavno rješenje

Mladen Smrekar subota, 10. rujna 2022. u 20:28

Sveučilište Južne Australije (UniSA) i Murdoch Children's Research Institute osmislili su besplatnu aplikaciju Healthy-Day-App koja roditeljima otkriva koja kombinacija aktivnosti može najbolje pomoći mentalnim, fizičkim i školskim rezultatima njihove djece.

Traženje ravnoteže

Studija objavljena u PLOS ONE pokazala je kako "prebacivanje" 60 minuta provedenih pred ekranom na 60 minuta tjelesne aktivnosti dovodi do 4,2 posto manje tjelesne masnoće, 2,5 posto boljeg blagostanja i 0,9 posto boljeg školskog uspjeha.

Aplikacija će, kažu njeni tvorci, pomoći roditeljima i zdravstvenim radnicima da bolje razumiju odnose između dječjeg korištenja vremena, zdravlja i školskih rezultata.

"Način na koji djeca koriste svoje vrijeme može imati veliki utjecaj na njihovo zdravlje, dobrobit i produktivnost. Znamo da ekrani nisu dobri za dobrobit djece pa ako se odluče igrati videoigre na uštrb bavljenja sportom, lako je pogoditi negativne učinke utjecaja na njihovo zdravlje", komentiraju istraživači.

Modeliranje ponašanja

Ova aplikacija pomaže u usmjeravanju zdravijeg ponašanja, Prateći djetetove trenutne aktivnosti tijekom dana i koristeći aplikaciju za njihovu prilagodbu, roditelji mogu modelirati ponašanje djece kako bi utjecali na njihovu fizičku i psihičku dobrobit i školski uspjeh.

"To je brz i jednostavan alat koji može predvidjeti ishode zdravlja i dobrobiti djece", kažu istraživači. Aplikacija omogućuje roditeljima, njegovateljima i zdravstvenim radnicima da razmotre moguće promjene u djetetovom danu i predvide kako bi to moglo utjecati na zdravstvene ishode.

Princip rada

U aplikaciju se unosi djetetova trenutna 24-satna upotrebu vremena u sedam kategorija: spavanje, vrijeme ispred ekrana, tjelesna aktivnost, mirno vrijeme (kao što je čitanje ili slušanje glazbe), prijevoz, vrijeme posvećeno školskim aktivnostima (uključujući domaću zadaću) te briga za kućanstvo. Tu je i napredna opcija za zdravstvene djelatnike koji uzimaju u obzir pubertet i socijalno-ekonomski status. 

Korisnici aplikacije mogu pomicati klizače kako bi isprobali preraspodjelu vremena po vlastitom izboru. Očekivane razlike u postocima tjelesne masti, psihološkom zdravlju i akademskom uspjehu prikazuju se u numeričkom i grafičkom obliku.

Tvorci aplikacije Healthy-Day-App pozivaju roditelje da se poigraju s njom jer će ih dobiveni rezultati možda natjerati da preispitaju koliko vremena njihova djeca provode pred ekranom, u autu, u kafiću... "Probajte pa ćete vidjeti. Možda će vas iznenaditi", kažu oni.