Ovo je prva zemlja u kojoj će bitcoin biti zakonsko sredstvo plaćanja

Predsjednik Salvadora ističe da će američki dolar i dalje biti legalno sredstvo plaćanja za stanovnike ove države koji će tako moći izabrati žele li koristiti bitcoin ili ne

Matej Markovinović subota, 12. lipnja 2021. u 21:02

Salvador je postao prva u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Naime, ova odluka stiže nakon što su sa 62 od 84 moguća glasa, zakonodavci usvojili prijedlog predsjednika Nayiba Bukelea o općem prihvaćanju te kriptovalute.

Bukele je i u prošlosti uveliko zagovarao korištenje bitcoina, jer vjeruje da bi to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od vrlo visokih naknada u dolarskim transferima. Osim toga, navodi i da će plaćanje ovom kriptovalutom donijeti financijsku uključenost, ulaganje, turizam, inovacije, ali i gospodarski razvoj Salvadora.

Korištenje će bitcoina biti prepušteno slobodnom izboru građana te kako tvrdi predsjednik Bukele, neće predstavljati nikakav rizik za one koji će ga koristiti. Vlada će također, zahvaljujući zakladi vrijednoj 150 milijuna dolara pri državnoj banci za razvoj BANDESAL, jamčiti konvertibilnost u dolare u samom trenutku transakcije.

Navodi se da će se bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanje početi koristiti već za 90 dana, a njegov će devizni tečaj prema dolaru odrediti tržište. Tvrtke će tako, prema zakonu, biti primorane prihvatiti ovu kriptovalutu za plaćanje robe i usluga, a građani će njome moći plaćati i porez, prenosi Reuters.

Salvador je zemlja s velikom emigracijom te se tako u velikoj mjeri oslanja na novac koji njihovi radnici šalju iz inozemstva. Procjenjuje se da iseljenici svake godine pošalju oko 6 milijardi dolara doznaka iz Sjedinjenih Američkih Država, što predstavlja petinu BDP-a. U tako su velikim količinama novca prisutne i velike naknade financijskih posrednika, pa se pretpostavlja  da će taj problem upravo riješiti bitcoin.

No, financijski regulatori upozoravaju da će bitcoin olakšati pranje novca te ostale nezakonite radnje, a Bukele odbacuje te primjedbe te kaže da kriminalci već uveliko koriste američki dolar i ostala novčana sredstva u ilegalne svrhe.

„Problem nije dolar, nego kriminalci“, zaključuje predsjednik Salvadora.