Salvador i dalje kupuje 1 bitcoin na dan

Još u rujnu 2021. godine Salvador je uveo bitcoin kao paralelnu službenu valutu te ga počeo kupovati za državnu riznicu. Kako im u tome ide, sada se može provjeriti na novom portalu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. svibnja 2024. u 13:22

Salvador je ujesen 2021. godine postao prva zemlja svijeta koja je kao svoju "rezervnu" nacionalnu službenu valutu uvela bitcoin, učinila ga legalnim sredstvom plaćanja te počela gomilati zalihe "digitalnog zlata" u svoju državnu riznicu. Njihov predsjednik Nayib Bukele nije u tome posustao niti kada su, zbog pada vrijednosti kriptotržišta, bili izgubili polovicu ulaganja. Unatoč tome, Salvador je nastavio kupovati i rudariti bitcoine očekujući opravak – i dočekali su ga.

Riznica u plusu

Danas je vrijednost bitcoina veća od 60.000 dolara, a njihova prosječna kupovna vrijednost je oko 43.000 dolara. To znači da su trenutačno s tim ulaganjem u plusu za više od 40% i tu ne misle stati. Naprotiv, Salvador službeno kupuje jedan bitcoin svakoga dana, bez obzira kolika mu cijena u tom trenutku bila, koristeći tako poznatu ulagačku metodu uprosječenog troška.

Sve njihove aktivnosti vezane za bitcoin odnedavno je moguće pratiti i putem novog državnog internetskog portala (u suradnji s mempoolom) vladine agencije Bitcoin Office, na kojem je u stvarnom vremenu vidljivo koliko toga kupuju ili rudare, aktualno stanje bilance, sve skupa s podacima o transakcijama izravno s blockchaina.

Pomalo bizarno i neočekivano, odmah uz grafikon stanja na državnom bitcoin računu nalazi se i ubačena vremenska crta Bukeleovog računa s društvene mreže X, čime se predsjednik i na tom službenom portalu promovira.