Apple bi mogao od Intela preuzeti odjel za proizvodnju 5G modema

Navodno su pregovori već u poodmakloj fazi, cijena preuzimanja mogla bi biti oko milijardu dolara, a Apple bi time dobio vlastitu proizvodnju modema i drugih ključnih komponenti

Sandro Vrbanus utorak, 23. srpnja 2019. u 13:12

Ponovno se zahuktava na tržištu mobilnih čipova, posebice modema namijenjenih ugradnji u mobitele. Apple, kao jedan od glavnih igrača na tržištu, prevagnuo je nedavno na stranu Qualcomma, što je najvjerojatnije nagnalo Intel na odluku o napuštanju proizvodnje 5G modema za mobitele. Intel je tako "ispao iz igre" s Appleom, no, čini se, samo privremeno. Wall Street Journal sada donosi priču o tome da ove dvije kompanije pregovaraju o tome da Apple preuzme Intelov odjel za proizvodnju modema za mobitele.

Pregovori traju od prošloga ljeta

Pregovori o ovom poslu su tajni, ali su već podosta napredovali od prošle godine. Navodno se razgovara o preuzimanju cijelog odjela za proizvodnju mobilnih modema, zajedno s patentima, tehnologijama i zaposlenicima. Cijena se kreće oko milijardu dolara ili više, a dogovor bi mogao biti postignut već sljedećega tjedna.

Ovim bi potezom Apple došao u poziciju da više ne ovisi o Qualcommu već da sam proizvodi 5G čipove za buduće generacije uređaja, i to na već postavljenim Intelovim temeljima. Za Intel bi prodaja odjela za mobilne modeme značila da se "rješavaju" dijela proizvodnje koji im ne donosi zaradu, već gubi oko milijardu dolara na godinu.

Službenih informacija iz dvaju kompanija za sada nema.