Apple navodno radi na usluzi pretplate na hardver

Ovim bi potezom korisnici iPhonea ili iPada mogli plaćati mjesečnu naknadu za uređaj, baš kao što to čine, primjerice, za neku aplikaciju, Netflix ili slično

Matej Markovinović petak, 25. ožujka 2022. u 11:16

Apple navodno radi na usluzi pretplate na svoj hardver, uključujući iPhone i iPad uređaje, navodi Bloombergov reporter Mark Gurman.

Riječ je, dakle, o usluzi koja bi omogućila korisnicima da plaćaju mjesečnu naknadu za tvrtkine uređaje. Ta naknada ne bi bila cijena uređaja podijeljena na 12 ili 24 mjeseca, već bi to bio prije određen iznos, potencijalno s opcijom nadogradnje na novi hardver čim on izađe.

Osim toga, kao i sve druge Appleove pretplate, i ova bi bila vezana uz Apple ID račun te bi imala mogućnost povezivanja i s uslugama AppleCarea ili Apple Onea. Ovim bi potezom tehnološki gigant iz Cupertina omogućio korisnicima da se po prvi puta pretplate na hardver, a ne samo na digitalne usluge.

Kako prenosi The Verge, Appleova usluga pretplate na hardver u potpunosti bi se uklopila u tvrtkine napore da „proguraju“ svoje dosadašnje usluge. Podsjetimo, tvrtka je posljednjih godina sve više naglašavala servise poput Apple Musica, Apple TV Plusa, Apple News Plusa, Apple Fitness Plusa i Apple Arcadea kao ključne nove izvore prihoda.

U to valja svrstati i AppleCare za prošireno jamstvo te program Upgrade, koji korisnicima omogućuje da nakon 12 mjeseci zamjene svoj iPhone za novi model. U ovom je trenutku, doduše, teško zamisliti na koji će način Apple „urediti“ način pretplate na hardver.

Hoće li tako, primjerice, tvrtka davati korisnicima uređaje iako su se pretplatili na samo jedan mjesec ili će postojati neki određen broj mjeseci na kojeg se potrebno pretplatiti, trenutno nije poznato. Ako je i za pretpostaviti da će korisnici trebati vratiti svoj iPhone nakon nekoliko mjeseci „najma“, ideja baš i ne zvuči obećavajuće.