Apple uložio još 45 milijuna dolara u proizvođača stakla Corning

Kompanija koja je izradila famozni Gorilla Glass i stakla za sve ijedan iPhone do sada, dobila je još jednu investiciju za povećanje proizvodnih kapaciteta i nastavak inovacija

Sandro Vrbanus utorak, 11. svibnja 2021. u 17:38

Američki Corning, kompanija koja se proslavila proizvodnjom Gorilla Glassa, vrlo otpornog stakla za zaslone mobitela i drugih uređaja, od pojave prvog iPhonea vrlo blisko surađuje s Appleom na razvoju novih vrsta stakla za njihove razne uređaje. Do sada je Apple više puta ulagao u njihov razvoj, a samo u protekle četiri godine iz svojeg su Fonda za naprednu proizvodnju u Corningove tehnologije uložili 450 milijuna dolara. Ovoga tjedna objavljeno je da se ulaganje iz tog fonda širi za dodatnih 45 milijuna dolara.

Najnovija runda ulaganja ima za cilj proširiti Corningove proizvodne kapacitete u SAD-u, te potaknuti novi ciklus istraživanja i inovacija u tehnologijama koje će podupirati produljeni životni vijek proizvoda, a oslanjat će se i na politike očuvanja okoliša koje obje kompanije njeguju. Posljednja inovacija koja je nastala u njihovoj suradnji je tip stakla u iPhoneu 12, nazvan Ceramic Shield, a dobiven je stapanjem sloja vrlo čvrstih nanokeramičkih kristala sa staklom, koje tako postaje otpornije na oštećenja.

Savitljivo staklo?

Nastavak zajedničkog rada na inovacijama možda će uključivati i razvoj stakala za neki budući preklopni iPhone, o čemu se u javnosti sve glasnije špekulira. Apple bi takav uređaj mogao pripremati za lansiranje krajem 2023. godine, a još 2019. godine za Corning su se vezale informacije koje su govorile da se u njihovim pogonima razvija "savitljivo staklo".

U veljači prošle godine iz tvrtke su potvrdili da je to istina, te da očekuju da će savitljiva stakla na prvim preklopnim uređajima biti prisutna kroz 12 do 18 mjeseci. Ta je najava stigla prije pandemije, pa čak i ako uračunamo da je ona produžila proces razvoja, nije nemoguće da je tehnologija već sada dovoljno zrela i da je "zapela za oko" Appleu koji je planira iskoristiti u bliskoj budućnosti.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi