Apple ulaže 250 milijuna dolara u Corning za istraživanje novih oblika stakla

Corning je kompanija koja proizvodi globalno cijenjeno staklo Gorilla Glass, a koje se nalazi u svim iPhoneima ikada proizvedenima, a dvije kompanije vrlo blisko surađuju

Sandro Vrbanus utorak, 17. rujna 2019. u 15:40

Iz Applea su danas objavili da su svojem dugogodišnjem poslovnom partneru i dobavljaču Corningu dodijelili 250 milijuna dolara iz Fonda za naprednu proizvodnju. Corning je najpoznatiji po svojem proizvodu Gorilla Glass, posebno izrađenom očvrsnutom staklu koje se ugrađuje u Appleove proizvode – iPhone, iPad i Apple Watch. Ovo je već drugi puta da Apple iz istog fonda dodjeljuje velik iznos Corningu. Posljednji puta bila je riječ o iznosu od 200 milijuna dolara u svibnju 2017. godine.

Iz Applea su ovom prigodom poručili kako suradnja s Corningom seže više od desetljeća u prošlost, te kako je ista donijela revoluciju u područje proizvodnje stakla, počevši s prvim modelom iPhonea, pa sve do najnovijih modela iPhonea 11 i 11 Pro. Stakla za sve i jedan primjerak iPhonea ikada proizveden došla su upravo iz Corningove tvornice u Harrodsburgu u američkoj saveznoj državi Kentucky.

Današnje generacije iPhonea Corningovo staklo imaju kako na prednjoj, tako i na stražnjoj strani
Današnje generacije iPhonea Corningovo staklo imaju kako na prednjoj, tako i na stražnjoj strani

Nastavak ulaganja i suradnje

Appleov Advanced Manufacturing Fund iz kojeg ova investicija dolazi stvoren je kako bi se poticale inovacije, proizvodnja i zapošljavanje visoko stručnih ljudi, što ima za cilj pokrenuti razvoj naprednih proizvodnih tehnologija u SAD-u. Apple je na ovaj način do sada investirao preko milijardu dolara, a plan im je za iste svrhe ukupno izdvojiti čak 5 milijardi dolara.

Iz Corninga poručuju kako će sredstva uložiti u revolucionarne inovacije i nove oblike stakla, ali i za širenje postojećih proizvodnih kapaciteta. U Corningu je oko tisuću radnih mjesta izravno povezano s Appleom, a iz Cupertina im je od prvog iPhonea do danas isplaćeno gotovo 3 milijarde dolara za dobavu stakala za iPhone, iPad i Apple Watch.