Kuo: preklopni iPhone mogao bi ugledati svjetlo dana 2023. godine

Analitičar Ming-Chi Kuo, osoba čije informacije o Appleu su često vrlo pouzdane, najavljuje da će Apple kroz dvije godine predstaviti preklopni mobitel s fleksibilnim OLED ekranom dijagonale 8 inča

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. svibnja 2021. u 15:50

Apple trenutačno radi na razvoju preklopnog mobitela koji bi mogao biti predstavljen tijekom 2023. godine – ovu je informaciju u javnost plasirao renomirani analitičar Ming-Chi Kuo koji često ima vrlo pouzdane informacije iz Appleovog dobavnog i razvojnog lanca. Ne samo što predviđa da će Apple 2023. godine zagaziti u područje preklopnih mobitela, Kuo navodi i kako bi to prvi preklopni iPhone otprilike trebao funkcionirati.

Prema njegovim insajderskim izvorima iz industrije, prvi preklopni iPhone imat će dijagonalu zaslona od 8 inča i rezoluciju QHD+ (dakle s najmanje 2.560 – 2.880 piksela po dužoj stranici). Ekran će biti izrađen u fleksibilnoj OLED tehnologiji, a ekskluzivno bi ga trebao proizvoditi Samsung. Prema procjenama s kojima se trenutačno barata, Apple bi mogao 2023. godine na tržište isporučiti 15-20 milijuna preklopnih iPhonea.

Neslužbeni koncept mogućeg preklopnog iPhonea
Neslužbeni koncept mogućeg preklopnog iPhonea

Apple će biti lider u preklopnicima?

Kuo dalje predviđa i kako će u naredne dvije godine preklopni mobiteli poput ovoga postati jedan od glavnih trendova u višem segmentu mobilnih uređaja, te da će ih "morati" imati svaki proizvođač visoke klase mobitela koji drži do sebe. Njegovo predviđanje kaže i kako preklopni mobiteli neće samo spojiti svijet mobitela i tableta, već će s vremenom izbrisati granice između segmenata mobitela, tableta, pa čak i prijenosnih računala. Segmentom "kombiniranih" proizvoda koji obuhvaćaju više kategorija proizvoda, ako se uzme u obzir njihova stručnost u dizajnu hardvera i softvera, mogao bi zavladati upravo Apple – navodi Kuo.

Još jedan neslužbeni koncept clamshell iPhonea
Još jedan neslužbeni koncept clamshell iPhonea

Tehnologija savitljivih ekrana koji se mogu preklapati, rolati, ili savijati na više mjesta bit će podržana srebrnim nanožicama osjetljivima na dodir, što će omogućiti da takvi ekrani budu izdržljivi i dovoljno kvalitetni za dugotrajno korištenje i presavijanje.

Ovo nije prvi puta da se Apple spominje u kontekstu preklopnih mobitela. Prošle se godine pojavila informacija da je u razvoju preklopni iPhone bez preklopnog ekrana. No, s napretkom tehnologije savitljivih OLED panela, čini se da u Appleu mijenjaju mišljenje i da će ipak pokušati u svoje uređaje ugraditi i plastični OLED zaslon koji se preklapa.