Apple zauzeo osam mjesta na listi top 10 najprodavanijih mobitela u prošloj godini

Da je iPhone popularan među korisnicima, dokazuju najnoviji podaci Counterpoint Researcha, koji navode da Apple drži veliku većinu na listi top 10 najprodavanijih mobitela u 2022. godini

Matej Markovinović srijeda, 8. ožujka 2023. u 11:22
📷 Foto: Daniel Romero, Unsplash
Foto: Daniel Romero, Unsplash

Counterpoint Research objavio je listu top 10 najprodavanijih mobitela u 2022. godini, kojom uvjerljivo dominira – Apple. Konkretnije, iPhone je na toj listi zauzeo čak osam mjesta, a ostala dva drže Samsungovi najjeftiniji modeli, Galaxy A13 i Galaxy 03.

Naime, na prvo mjesto smjestio se iPhone 13 s procijenjenih pet posto ukupne prodaje mobitela diljem svijeta i 28 posto ukupne prodaje iPhonea. Štoviše, iz Counterpoint Researcha navode da je taj mobitel bio najprodavaniji u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kini, Njemačkoj i Francuskoj između rujna 2021. i kolovoza 2022. godine.

Top 10 najprodavanijih mobitela u 2022. godini prema Counterpoint Researchu.  📷 Foto: Counterpoint Research
Top 10 najprodavanijih mobitela u 2022. godini prema Counterpoint Researchu. Foto: Counterpoint Research

Na drugom mjestu je iPhone 13 Pro Max s 2,8 posto udjela u ukupnoj globalnoj prodaji mobitela, a s 1,7 posto ga slijedi iPhone 14 Pro Max.

„Prodaju iPhonea 14 Pro Maxa, predvodili su rani kupci (early adopters) i oni koji su se nadogradili na višu verziju iPhonea. Velika poboljšanja u iPhone 14 Pro seriji, poput Dynamic Islanda i bržeg procesora, čine ju privlačnijom jer je osnovni model gotovo identičan onome iz prethodne godine“, napominju iz Counterpoint Researcha.

Na četvrtom mjestu s 1,6 posto udjela, našao se Galaxy A13, Samsungov mobitel nižeg ranga, koji je popularan među kupcima prvenstveno zbog cijene i lake dostupnosti. Peto mjesto zauzeo je iPhone 13 Pro, kojeg slijede iPhone 12, iPhone 14, iPhone 14 Pro te iPhone SE 2022. Listu top 10 najprodavanijih mobitela, zaključuje Galaxy A03.

Ukupnoj prodaji iPhonea uveliko doprinose pripadnici Generacije Z. Kao što smo pisali prošloga mjeseca, 34 posto svih korisnika iPhonea u SAD-u pripada „zoomerima“. Sličan je trend primjetan i u drugim dijelovima svijeta, uključujući i Europu. Više o tome pročitajte u tekstu na sljedećoj poveznici.