Appleova kreditna kartica diskriminira korisnike po spolu?

Kreditna kartica Apple Card i njezin izdavatelj Goldman Sachs navodno ženama odobravaju značajno manje kreditne limite nego muškarcima s istim uvjetima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. studenog 2019. u 06:00

Posljednjih nekoliko dana izvjesni je broj korisnika kreditne kartice Apple Card objavio kako su primijetili diskriminaciju kad je riječ o odobravanju kreditnih limita. Naime, u SAD-u je uobičajeno da supružnici dijele bankovne račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim time i isti kreditni rejting. Unatoč tome, gotovo u pravilu supruge su dobivale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera. U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne – čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

Žalio se i Steve Wozniak

Kreditnu karticu Apple Card zajednički izdaju Apple i banka Goldman Sachs. Nakon većeg broja prijava nepravedne dodjele kreditnih ograničenja, od kojih je jedna došla i od samog suosnivača Applea Stevea Wozniaka, nadležne američke financijske institucije pokrenule su istragu. Pokaže li se da su algoritmi koji obrađuju podatke o bonitetu korisnika i dodjeljuju im limite diskriminirali žene, izdavatelji kreditne kartice naći će se u sukobu sa zakonom.

Appleova kreditna kartica, podsjetimo, na tržište je stigla ovoga ljeta. Apple na njoj zarađuje od prilično visokih kamata, ali njezinim vlasnicima daje i određene popuste na kupnju svojih uređaja i poneke druge pogodnosti u obliku prikupljanja bodova.

Istragu predvodi lokalno Ministarstvo financija New Yorka, iz kojeg su poručili kako niti jedan oblik diskriminacije po spolu, rasi, dobi ili spolnoj orijentaciji nije dozvoljen, te kako će istražiti prijave protiv Goldman Sachsa i Applea. Iz spomenute banke izjavili su da njihovi algoritmi gledaju samo kreditnu sposobnost korisnika a nikako ne uzimaju u obzir parametre po kojima bi ih mogli diskriminirati.