EK odobrila Microsoftovo preuzimanje GitHuba

Europska komisija dala je zeleno svijetlo Microsoftovoj nedavnoj akviziciji GitHuba – kako kažu „Microsoft nema nikakvog razloga utjecati na otvorenu prirodu GitHubove platforme“

Stjepan Bilić subota, 20. listopada 2018. u 12:17

Kako vam je poznato Microsoft je krajem srpnja ove godine bio u šopingu – kupio je GitHub, platformu za suradnju programera na razvoju programa te pohranu programskog koda. Ponuda je bila tipično Microsoftovska – tolika da bi ju malo tko (normalan) odbio – 7,5 milijardi USD.

Kada se uzme u obzir da je prema zadnjoj procjeni tržišne vrijednosti iz 2015. godine GitHub vrijedio 2 milijarde dolara, malo je za reći kako je Microsoft bio široke ruke, tako da je akvizicija vrlo brzo dogovorena. Ipak, Microsoft kupovinu nije obavio gotovinom, već ustupanjem vlastitih dionica u vrijednosti 7,5 milijardi USD.

No, dio korisnika tog servisa nije bio zadovoljan učinjenom prodajom, odnosno akvizicijom. Dio korisnika je čak bio mišljenja, kako GitHub više neće imati smisla koristiti te da će radi toga prijeći kod konkurencije, poput GitLaba koji je tih dana zabilježio 10 puta veću aktivnost na svojim stranicama.

Kako akvizicije tehnoloških tvrtki moraju odobriti i viša tijela, postojala je mala šansa da do akvizicije ne dođe. No, Europska Komisija je 19. listopada donijela odluku kojom je dopustila preuzimanje GitHuba od strane Microsofta, jer kako kažu „Microsoft nema nikakvog razloga utjecati na otvorenu prirodu GitHubove platforme“. Najveći razlog tomu je što bi odljev korisnika umanjio tržišnu vrijednost GitHuba što Microsoftu svakako nije cilj.

Da je novi Microsoft otvoren prema otvorenim tehnologijama, otvorenom kodu te općenito prema zajednici koja svoj rad temelji na njima potvrđuje i nedavno priključivanje Open Invention Networku i ustupanje 60.000 tvrtkinih patenata za besplatno korištenje na Linuxu i njegovim izvedenicama (Android npr.).

Preuzimanje GitHuba je time gotovo, a njegovim korisnicima ostaje samo nada da GitHub neće postati nova Nokia.BT zvučnik

MARSHALL Acton II

Snažan zvuk uz klasičan izgled, analogne kontrole zvuka, funkcija više hostova, 50-20.000Hz, 30W digitalno pojačalo.

1.899 kn Kupi