Europsko tržište pametnih telefona u blagom rastu

Europsko tržište pametnih telefona zabilježilo je rast nakon 12 uzastopnih kvartala u minusu. Najveći udio na tržištu ima Samsung i to ponajviše zahvaljujući seriji Galaxy S24

Matej Markovinović subota, 8. lipnja 2024. u 13:34
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nakon 12 uzastopnih kvartala pada, europsko tržište pametnih telefona konačno je zabilježilo rast. Prema najnovijem izvješću analitičke tvrtke Canalys, u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka isporučeno je 33,1 milijun pametnih telefona u Europi, što predstavlja rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Naime, Samsung je osigurao prvo mjesto s 37 posto udjela na tržištu zahvaljujući velikoj potražnji za modelima iz serije Galaxy S24. Konkretnije, iz Canalysa navode da je Samsungova aktualna flagship serija zabilježila ukupno 4,3 milijuna isporuka u Europi, što je povećanje od 58 posto.

Na drugom mjestu smjestio se Apple s 22 posto udjela na tržištu, a može se pohvaliti i s dva najprodavanija mobitela u Europi – iPhone 15 Pro Max koji je prodan u 2,6 milijuna primjeraka i iPhone 15 Pro koji je prodan u 1,6 milijuna primjeraka.

Na trećem je mjestu Xiaomi sa 16 posto udjela na tržištu, ponajviše zahvaljujući mobitelima nižeg i nižeg srednjeg ranga, dok je na četvrtom mjestu Motorola sa 6 posto udjela na tržištu. Peto mjesto zauzima Honor s tri posto tržišnog udjela i ukupno milijun isporuka u prvom kvartalu.

Analitičari Canalysa predviđaju da će europsko tržište pametnih telefona u nastavku godine rasti za skromnih jedan posto.