Gasi se Alphabetov projekt internetskih balona Loon

Iz Googleove kompanije poručeno je kako, unatoč podršci partnera i uspješnom razvoju naprednih tehnologija, prenošenje internetskog signala putem balona nije dovoljno pristupačno cijenom

Sandro Vrbanus petak, 22. siječnja 2021. u 13:15

Projekt Loon započeo je još 2011. godine kao projekt Googleovog laboratorija X, da bi 2018. bio izdvojen u samostalnu kompaniju Loon LLC, kao podružnicom krovnog holdinga Alphabeta. Cijelo to vrijeme stručnjaci Loona radili su na tehnologiji podizanja antena za širokopojasni pristup Internetu u stratosferu pomoću laganih balona koji tamo mogu ostati mjesecima. Cilj im je bio na ovaj način internetskim signalom pokriti zabačena ruralna područja i povezati "zadnju milijardu" ljudi na svijetu.

Još nedavno, u listopadu prošle godine, iz Loona su se hvalili svojim rekordnim letovima balona i najavljivali komercijalnu primjenu ove tehnologije, no sada je njihov CEO Alastair Westgarth objavio kako će se Loon – ugasiti.

Presudili preveliki troškovi

Unatoč brojnim tehnološkim partnerima koje je Loon uključio u projekt, te tehnološkim rješenjima koja su omogućavala ostvarenje njihovih ideja, pokazalo se kako nije moguće od internetskih balona napraviti održivi posao. Troškovi su, kaže Westgarth, jednostavno previsoki da bi cijeli projekt bio dugoročno isplativ.

Ono što iza Loona ostaje jest tehnologija balona koji u stratosferi mogu provesti gotovo godinu dana i tamo letjeti na siguran način, sustav brzog i pouzdanog lansiranja tih balona, kao i tehnologija isporuke bežičnog signala na područje od 11 tisuća kvadratnih kilometara iz samo jednog odašiljača. Jedna od tehnologija koju su u Loonu razvili, a koja bi mogla naći upotrebu izvan kompanije, jest metoda strojnog učenja koja se koristi za navigaciju – za nju stručnjaci smatraju da bi se mogla koristiti u istraživanju našeg planeta, ali i drugih planeta Sunčevog sustava.

Od glavnih "opipljivih" postignuća, Loon se može pohvaliti dopremanjem opreme i osiguravanjem internetske veze na Portoriku u razdoblju nakon što je taj otok pogodio snažan uragan 2017. godine, kao i time što su dijelovima Kenije osigurali stabilnu 4G vezu. Prije nego se ugase obećali su donirati 10 milijuna dolara neprofitnim organizacijama i kompanijama u toj zemlji koje će novac iskoristiti za povezivanje, širenje prisutnosti internetskih veza te unaprjeđenje poduzetništva i obrazovanja.