Alphabetov projekt Loon kreće u komercijalnu primjenu u Keniji

Distribucija internetskog signala putem balona nakon više godina razvoja mogla bi uskoro zaživjeti u komercijalnom obliku

Sandro Vrbanus srijeda, 3. srpnja 2019. u 14:33

Nakon višegodišnjeg razvoja i testnog rada, te nekoliko pilot-projekata u Peruu i Portoriku, nekada Googleov a danas Alphabetov projekt Loon mogao bi u narednim tjednima dobiti i svoju prvu komercijalnu primjenu. Iz Loona kažu kako su u dogovoru s kenijskim telekom operaterom Telkom Kenya odlučili iznad ove države podići u zrak svoje balone koji će zabačenim ruralnim i planinskim dijelovima zemlje donijeti 4G internetsku vezu.

Leteće bazne stanice omogućit će 4G signal po redovnim cijenama kakve se u Keniji inače plaćaju za ovaj oblik veze, a državni regluatori trebali bi već ovoga mjeseca dati konačnu dozvolu za pokretanje ovakve bežične mreže.

Bit će ovo prva komercijalna primjena internetskih balona otkako je ideja nastala 2011. godine unutar Google X laboratorija za posebne projekte. Loonovi baloni imaju promjer od 12 do 15 metara, punjeni su helijem, energiju dobivaju putem fotonaponskih ćelija, a lansiraju se na visine od 18 do 25 kilometara – dakle, u stratosferu gdje su vjetrovi najslabiji.

Vjetrovi se koriste i za pozicioniranje balona, tj. za održavanje stabilnosti signala i dobre pokrivenosti na tlu. Izrađeni su od polietilenske plastike debljine tek 0,076 mm, a Loon procjenjuje da bi životni vijek pojedinog balona mogao biti između 100 i 200 dana – nakon čega ga treba prizemljiti i zamijeniti novim. Upravo ovih dana postavljen je rekord od 223 dana kontinuiranog leta.

U budućnosti bi projekti poput ovog mogli predstavljati konkurenciju SpaceX-ovom Starlinku koji je također nedavno krenuo u realizaciju.