HT-ovi rezultati za devet mjeseci 2021. pokazuju povećanje prihoda i EBITDA-e

Hrvatski Telekom zaključio je prvih devet mjeseci u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima i rastom prihoda koji je ponovno doveo do rasta EBITDA-e nakon najmova

Sandro Vrbanus srijeda, 27. listopada 2021. u 18:15

Hrvatski Telekom je objavio svoje poslovne rezultate za prvih devet mjeseci godine, u kojima glavni naglasak stavljaju na rast prihoda i dobiti. Održavanjem plana ulaganja osiguran je nastavak pozitivnih trendova i solidan poslovni zamah, poručili su iz HT-a u sklopu objave kvartalnog izvješća.

Prihodi veći za 34 milijuna kuna

U prvih devet mjeseci 2021. Hrvatski Telekom ostvario je rast uz povećanje ukupnih konsolidiranih neto prihoda za 34 milijuna kuna, odnosno 0,6% u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine. Prihodi su rasli ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih telekomunikacija (259 milijuna kuna, odnosno 10,6%), na koje su djelomično utjecali prihodi od sistemskih rješenja. Ako se isključi doprinos Optima Telekoma u trećem tromjesečju 2020. (67 milijuna kuna), rast prilagođenih neto prihoda u 2021. godini iznosio bi 101 milijun kuna, odnosno 1,9%.

EBITDA nakon najmova također je zabilježila rast od 132 milijuna kuna, odnosno 6,4%, u prvih devet mjeseci 2021., što je rezultat rasta HT Grupe u Hrvatskoj (6,3%) i Crnogorskog Telekoma (7,3%). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 39,7%. Nastavljen je i rast EBITDA-e nakon najmova i to četvrto tromjesečje zaredom.

Neto dobit iznosila je 460 milijuna kuna te je manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer veća EBITDA-a i manje oporezivanje nisu u potpunosti neutralizirali povećanje amortizacije na godišnjoj osnovi, a koje je rezultat većih ulaganja u prethodnim godinama, pojašnjavaju. Ulaganja u posljednjih šest godina iznosila su više od 10 milijardi kuna, pri čemu je HT ponovno ulagao više nego ostatak tržišta zajedno. Pritom se amortizacija na tromjesečnoj osnovi smanjila, dok je neto dobit 2,5 puta veća u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno veća je za 295 milijuna kuna.

Poboljšanje izgleda za 2021.

Iako je okruženje i dalje zahtjevno, iz Hrvatskog Telekoma su poboljšali svoja očekivanja za 2021. godinu (uključujući Optima Telekom do kraja srpnja 2021.) te očekuju nisko jednoznamenkasto smanjenje prihoda i srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s 2020. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna.

Ulaganja u 5G i optičku mrežu

Nakon završetka postupka javne dražbe i ulaganjem 130 milijuna kuna u novi radiofrekvencijski spektar u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, Hrvatski Telekom osigurao je najveći udio u spektru za 5G mrežu. Dozvole za upotrebu radiofrekvencijskog spektra dodijeljene su na razdoblje od 15 godina. Također, HT je kao prvi u Hrvatskoj uveo roaming u 5G mreži na temelju sporazuma s Deutsche Telekomom i Magyar Telekomom.

Hrvatski Telekom i dalje je usredotočen na izgradnju svoje optičke infrastrukture, pa je FTTH-om pokrio više od 435.000 kućanstava. Krajem trećeg tromjesečja naša optička pristupna mreža (FTTx) bila je dostupna za ukupno 597.000 kućanstava (rast od 26% u odnosu na prošlu godinu).

Nagrade za kvalitetu mreže

Treću godinu zaredom potvrđeno je kako Hrvatski Telekom ima najbolju pokretnu mrežu te je dobio Ookla Speedtest nagradu, a po četvrti put i umlautovu nagradu Best in Test. Nagrade su potvrda kako Hrvatski Telekom ima najbolju pokretnu mrežu u Hrvatskoj te najbržu mrežu i mrežu s najboljom pokrivenošću, pri čemu je rezultat ostvaren 2021. godine bolji od prošlogodišnjeg.

Postupak prodaje Optime

U srpnju su Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka  s društvom Telemach Hrvatska, koje je u vlasništvu grupacije United Group, potpisali sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom. Zaključenje transakcije podliježe regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine.

Dividenda i program otkupa dionica

HT je u prvih devet mjeseci 2021. godine isplatio dividendu od 8 kuna po dionici, odnosno u ukupnom iznosu od 640,3 milijuna kuna.

Glavna skupština Hrvatskog Telekoma d.d. ovlastila je Upravu za otkup vlastitih dionica Društva u razdoblju od pet godina u okviru novog Programa otkupa dionica od 29. travnja 2021. do 22. travnja 2026. godine. Maksimalni volumen novog Programa otkupa dionica tijekom cijelog njegova trajanja iznosi 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je otprilike 3,7% ukupnog broja dionica.