HT u trećem tromjesečju godine bilježi rast prihoda

Unatoč makroekonomskim izazovima Hrvatski Telekom ostvario je porast prihoda, ali zbog inflatornih pritisaka i dosad neviđenih cijena energenata, dobit proteklog je kvartala nešto niža nego lani

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 31. listopada 2022. u 12:04

Hrvatski Telekom objavio je svoje poslovne rezultate za treće tromjesečje i prvih devet mjeseci 2022. godine. U devet mjeseci ove godine organski prihod rastao je za 2,8% na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Organska EBITDA AL u trećem tromjesečju 2022. godine bila je manja za 2,2%, zbog viših troškova energije i inflatornih pritisaka na operativne troškove, dok je gledajući svih devet mjeseci 2022. zabilježen rast od 1,1% na 2,2 milijarde kuna, zbog dobrih rezultata u prvoj polovici 2022. godine.

U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6%, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U devet mjeseci 2022. godine organska neto dobit rasla je za 19,7% na 525 milijuna kuna, prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine, nakon što je u prvoj polovici 2021. godine bila na vrhuncu.

Organska ulaganja dosegla su 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prvenstveno je odraz drugačije sezonalnosti razvoja mreže, pri čemu se radi o i dalje daleko najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji, kažu iz HT-a.

Ulaganja u 5G i FTTH

Hrvatski Telekom u proteklom je kvartalu osvojio dvije umlautove nagrade za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu "Best in Test", kao i Ookla Speedtest nagradu za najbržu 5G mrežu. Kompanija je i dalje usredotočena na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, posebno optičke i 5G mreže, koje su okosnica digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva. Sukladno tome, 5G mreža im pokriva gotovo 100 gradova diljem Hrvatske i više od 2 milijuna ljudi. Istodobno, FFTH mreža ostvarila je stopu rasta od 17% u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano optičko povezivanje za pola milijuna kućanstava.

Novi Kolektivni ugovor

Hrvatski Telekom, Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi Kolektivni ugovor koji je na snazi od listopada 2022. do kraja 2023. godine. HT je novim Kolektivnim ugovorom osigurao svojim zaposlenicima najvišu razinu socijalnih i materijalnih prava. U okviru novog Kolektivnog ugovora, koristeći među ostalim i mjere Vlade Republike Hrvatske, HT je povećao prosječna primanja svakog zaposlenika za ukupno 1.000 kuna neto mjesečno. Kolektivni ugovor uključuje i socijalnu komponentu, koja  zaposlenicima s najnižim neto plaćama, a koji su najviše pogođeni inflacijom, osigurava najviša prosječna povećanja primanja.

Obnovljivi izvori energije

Hrvatski Telekom i Liburana d.o.o., u stopostotnom vlasništvu društva Professio Energia d.d., sklopili su Sporazum o glavnim uvjetima za prvi korporativni virtualni ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (vPPA) u Hrvatskoj. Nakon potpisivanja ugovora što predstoji, predviđeno trajanje ugovora jest 10 godina. Nakon sklapanja ugovora Liburana / Professio Energia d.d. izgradit će vjetroelektranu 'Mazin Gračac', koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora u količinama od 50 GWh godišnje i koja bi s radom trebala započeti u zadnjem tromjesečju 2024. godine. Prvi korporativni PPA u Hrvatskoj označava veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan je korak prema osiguravanju potrebne energije iz obnovljivih izvora za poslovanje HT-a, a što će istodobno izravno doprinijeti i ostvarivanju ambicioznih ESG ciljeva HT-a.

Već gotovo dvije godine HT 100% svoje električne energije dobiva iz obnovljivih izvora te također učinkovitije upravlja mrežom, čime potiče održivo poslovanje u skladu s mjerama hrvatske Vlade te smjernicama EU za smanjenje potrošnje energije.

Zadržani izgledi za kraj godine

U devet mjeseci 2022. godine HT je proveo i najveći otkup dionica u povijesti Društva, odnosno kupili su dodatnih 974.376 vlastitih dionica na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 179,5 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 105,8% u odnosu na prošlu godinu.

Uprava je u srpnju 2022. povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti bez smanjenja temeljnog kapitala Društva, dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo.

"Iako je okruženje i dalje neizvjesno, potvrđujemo izglede za 2022. godinu. Očekujemo stabilne prihode i EBITDA-u nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja", zaključuju u kvartalnom izvješću iz HT-a.