Huawei i Oppo bi mogli početi proizvoditi automobile i tehnologiju za njih

Nedavno se doznalo kako kineski proizvođač mobitela i druge potrošačke elektronike Xiaomi planira proizvoditi električne automobile, a sada istim stopama, barem u najavama, idu još dva im konkurenta

Sandro Vrbanus utorak, 4. svibnja 2021. u 17:41

Iako je bila objavljena 1. travnja, nije bila riječ o šali – kineski proizvođač mobitela i raznih drugih proizvoda iz domene potrošačke elektronike, Xiaomi, najavio je da će u narednih 10 godina uložiti čak 10 milijardi američkih dolara u razvoj i proizvodnju električnih vozila. Istim putem, kako se doznaje ovoga tjedna, mogli bi krenuti i njihovi izravni konkurenti u Kini, također proizvođači elektroničke opreme i mobitela.

Prvo je, naime, prije nekoliko dana stigla informacija kako Huawei u partnerstvu s kineskom BAIC Grupom, Chongqingom i Guangzhou Automobile Groupom ulaže samo ove godine oko milijardu američkih dolara u istraživanje i razvoj u području autonomnih automobila. Huawei poručuje da ne želi biti proizvođač vozila već dobavljač tehnologije za njih, otprilike kao što je to Bosch u sadašnjem svijetu automobila.

Svi žele proizvoditi e-automobile

No, tu sličnim najavama nije kraj. Ovoga se tjedna doznaje i da je kineski proizvođač mobitela Oppo također počeo razmišljati u istom smjeru. Iz Kine stižu informacije o tome da je kompanija nedavno počela regrutirati stručnjake iz autoindustrije pod paskom suosnivača kompanije, Tonyja Chena. On je čak i izjavio da "Oppo želi staviti fokus na ono što im dobro ide." "Ako proizvođači automobila ne mogu izraditi dobre automobile, a Oppo ima snage u tom polju, možda ćemo se i mi u tome okušati u budućnosti", prenose kineski mediji Chenove riječi.

Kinezi, naime, godišnje kupuju oko 30 milijuna automobila pa brojne tamošnje tvrtke tu vide svoju priliku. Na tom tržištu, inače najvećem za električna vozila, postoji već 200-tinjak proizvođača električnih automobila, pa ne čudi da su i velika imena industrije poželjela "zagristi" u taj kolač.

Podsjetimo samo da se posljednjih mjeseci ponovno govori o tome da će i Apple krenuti u smjeru električnih automobila, a svoje koncept već su prikazali i Sony i LG.