Hyundai preuzima 80% Boston Dynamicsa

Sukladno ranijim špekulacijama, južnokorejski tehnološki i automobilski koncern Hyundai Motor preuzet će vjerojatno najpoznatiju robotičku kompaniju na svijetu od japanskog SoftBanka

Sandro Vrbanus petak, 11. prosinca 2020. u 10:24

Krajem prošlog mjeseca pojavila se neslužbena informacija o tome da Hyundai pregovara s japanskim investicijskim holdingom SoftBankom o preuzimanju Boston Dynamicsa, tvrtke poznate po svojim naprednim rješenjima u području robotike. Javnosti su ponajprije poznati njihovi humanoidni roboti i ove godine komercijalno lansirani robotski pas Spot.

Prema dogovoru, koji bi trebao uskoro biti finaliziran, južnokorejski koncern Hyundai Motor preuzet će 80% Boston Dynamicsa i to će platiti negdje između 736 i 828 milijuna dolara. To je u skladu s ranijim informacijama koje su govorile da bi 100%-tno preuzimanje moglo korejsku kompaniju stajati oko milijardu američkih dolara.

U planu su robotska vozila i letjelice

Hyundai već ima odjele za proizvodnju robota, fokusirane na industrijska rješenja, pa je lako vidjeti kako bi se napredna rješenja Boston Dynamicsa uklopila u njihovu organizacijsku mapu. Govori se i kako bi Hyundai novu tehnologiju mogao inkorporirati u svoje odjele koji proizvode vozila, pa bi u budućnosti proizvodio robotizirana vozila za dostavu, teške terene, ali i potpuno automatizirane letjelice.

Dinamični duo Boston Dynamicsa
Dinamični duo Boston Dynamicsa

Jedan od koncepata koji bi se na ovaj način mogao realizirati je "hodajući automobil", vidljiv na naslovnoj slici ove vijesti.o  Njega je Hyundai bio predstavio na lanjskom CES-u. Koncept je nazvan Elevate, a zamišljen je kao prijevozno sredstvo za teške i nedostupne terene koje bi se moglo koristiti u zahtjevnim i opasnim misijama traganja i spašavanja.

Boston Dynamicsu promjena vlasništva nije ništa novoga. Pokrenuo ga je još 1992. godine profesor s MIT-a Marc Raibert, da bi tvrtku 2013. prodao Googleu. Nakon toga ona je 2017. godine završila u rukama japanskog holdinga SoftBank, a sada pak prelazi u vlasništvo Hyundaija. Boston Dynamics je usko surađivao i s američkom vladinom agencijom DARPA za koju su razvijali robotske pse.