IBM preuzima Red Hat za 34 milijarde dolara

Američki tehnološki gigant u finalnoj je fazi pregovora o preuzimanju softverske kompanije Red Hat, inače vrijedne oko 20 milijardi dolara

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. listopada 2018. u 20:19

U nedjelju navečer Bloomberg je objavio informaciju kako su pregovori IBM-a o preuzimanju poznatog proizvođača softvera Red Hat pred zaključenjem. Izvori bliski kompaniji potvrdili su kako bi IBM trebao uskoro preuzeti ovu kompaniju sa sjedištem u Sjevernoj Karolini, najpoznatiju po Red Hat inačici Linuxa. Nedugo zatim i službeno je potvrđeno kako će IBM za Red Hat platiti 34 milijarde dolara.

Red Hat je osnovan 1993. godine i u 25 godina rada dostigao je godišnje prihode od 2,9 milijardi dolara, dok mu je tržišna kapitalizacija nešto viša od 20 milijardi dolara. Dionice kompanije izlistane su na njujorškoj burzi (NYSE) od 1999. godine i sastavni su dio poznatog burzovnog indeksa S&P 500. U Red Hatu je zaposleno preko 12.000 ljudi.

Osim distribucije Red Hat Linux, koja je vjerojatno najzvučnije ime povezano s ovom kompanijom, u Red Hatu razvijaju i podupiru brojne projekte otvorenog koda (Fedora, One Laptop Per Child, GNOME, Opensource.com LibreOffice, itd), dok kompanija živi od poslovnog softvera također zasnovanog na open source rješenjima, kao i od prodaje usluga "u oblaku".

Akviziciju su već potvrdile uprave jedne i druge kompanije, a čeka se još samo odobrenje dioničara Red Hata, kao i nadležnih regulatora. Potpuno pripajanje IBM-u očekuje se nekad tijekom druge polovice sljedeće godine.