iPhone 15 ruši rekorde prodaje u Kini

Jedna od najvećih kineskih online trgovina navodi da se iPhone 15 prodaje bolje nego ikad, čak i u ekonomski lošijim gradovima u Kini

Matej Markovinović nedjelja, 24. rujna 2023. u 15:07
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Usprkos velikoj konkurenciji i pojedinim ograničenjima, Appleova nova serija mobitela ruši rekorde u Kini. Prema podacima koje je objavila jedna od najvećih kineskih online trgovina, JD.com, u prva dva sata od lansiranja iPhonea 15 zabilježen je porast prodaje od 253 posto u usporedbi s prošlogodišnjom serijom.

Iako su cijene iPhonea 15 u Kini rasle, navodi se da su narudžbe iz ekonomski lošijih kineskih gradova skočile za čak šest puta u odnosu na narudžbe prošlogodišnjih iPhonea 14, piše SCMP.

„Kineski potrošači sve su spremniji platiti za proizvode visoke kvalitete. Prosječna prodajna cijena pametnih telefona u Kini premašila je 450 dolara i očekuje se da će nastaviti rasti u narednim kvartalima“, rekla je analitičarka Canalysa, Amber Liu.

Podsjećamo da je početkom rujna zabranjeno dužnosnicima kineske vlade koristiti iPhone za radne zadatke i nositi ga na posao, što se znatno odrazilo na Appleove dionice. Nagađalo se da bi ta odluka mogla utjecati na brojke prodaje iPhonea 15, ali čini se da to nije bio slučaj.