Kako su PS4 i Xbox pomogli AMD-u da se izvuče iz bankrota

Na društvenim mrežama objavljene su ispovijesti dvojice dugogodišnjih direktora AMD-a koji su se prisjetili teških dana kompanije i načina na koji su preživjeli veliku financijsku krizu

Mladen Smrekar nedjelja, 7. srpnja 2024. u 20:57
Ugovori sa Sonyjem i Microsoftom potpuno su podigli posrnulu trtku  📷 AMD
Ugovori sa Sonyjem i Microsoftom potpuno su podigli posrnulu trtku AMD

Čip ugrađen u Sony PlayStation 4 pomogao je svojedobno AMD-u da izbjegne bankrot, prisjetio se na LinkedInu izvršni direktor kompanije Renato Fragale. Sony je naime početkom 2013. lansirao PS4, a uspjeh prilagođenog Jaguar procesora koji se ugrađivao u ovu konzolu, i u Microsoftov Xbox One, pokazao se ključnim za AMD-ov opstanak u vrlo teškim vremenima za tvrtku.

Ovu priču potvrdio je na X-u/Twitteru i arhitekt memorijskih sustava Phil Park koji je poput Fragalea u AMD-u proveo dva desetljeća svoje karijere. Park je u svom tweetu razjasnio s kojim su se problemima u to doba suočavali u kompaniji i objasnio kako se AMD izvukao iz krize. 

Financijska kriza 2008. ozbiljno je uzdrmala temelje tvrtke kojoj je u to doba ozbiljno zaprijetio i Intel sa svojim proizvodima kao što su bili Merom, Conroe, Woodcrest i Nehalem. Kako bi prikupili potreban novac, u AMD-u su prodali više IP adresa kao što je Adreno, a zaposlenima su smanjene plaće, prisjetio se Park. No, sve to ne bi bilo dovoljno da tvrtka nije sklopila ugovore kojima će isporučiti procesore za PlayStation 4 i Xbox One. 

Konzole i notebookovi

Zahvaljujući uspjehu ove generacije konzola, AMD je zaradio velik novac i, još važnije, osigurao stabilan prihod. S tim novcem tvrtka je mogla ulagati u druge projekte, poput razvoja Zen CPU arhitekture. Niste trebali biti financijski stručnjak da vidite učinak koji su ovi ugovori imali na tržišnu vrijednost kompanije.

Neposredno prije pojave PS4, AMD-ova dionica vrijedila je pišljivih 1,87 dolara, da bi potom porasla na 163,90 dolara, a lani dosegla čak 227,30 dolara. Kompaniji je na ruku išla i pomama za netbookovima, piše Park. Naime, u doba velike potražnje za malim prijenosnim računalima AMD je prodao čak 50 milijuna Bobcat APU-ija. Ovi čipovi nudili su pobjedničku kombinaciju jedne ili dvije CPU jezgre s integriranom Radeon grafikom u ovojnici male snage (<18 W).

Financijski oporavak

Procesori za konzole PS4 i Xbox One, kodnog imena Jaguar, izgrađeni su na temeljima koje je pružio Bobcat, prilagođeni modernim igrama u jednom APU-u. Jaguar je pružio prednost osmojezgrenog CPU-a, većih frekvencija, poboljšanog IPC-a, šire podrške za skup instrukcija, udvostručene propusnosti i još mnogo toga što je moglo zadovoljiti korisnike.

Konzole PS4 i Xbox One puštene su u prodaju 2013., a postupno su ukinute početkom desetljeća, pojavom najnovije generacije strojeva. U međuvremenu PS4 je prodan u približno 117 milijuna primjeraka, a Xbox One u 58 milijuna komada, donijevši veliku zaradu AMD-u kao dobavljaču procesora za ove konzole.

AMD danas pokreće i najnoviju generaciju Sonyjevih i Microsoftovih konzola, a financijski oporavak omogućio mu je ne samo da preživi na zahtjevnom tržištu nego i da na njega posljednjih godina plasira Zen CPU, nove Radeon grafičke arhitekture, uzastopne APU-ove i druge tehnologije, uz nekoliko strateški mudrih akvizicija manjih igrača.