Klijenti propale Banke Silicijske doline neće ostati bez novca, no priči nije kraj

Turbulentni tjedan za naglo propalu banku SVB okončan je prilično užurbanim vikendom, tijekom kojega su američke i britanske institucije omogućile "meko prizemljenje" nakon inicijalnog šoka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. ožujka 2023. u 10:34

Banka Silicijske doline, SVB, propala je prošloga tjedna u iznimno kratkom razdoblju – u samo 48 sati od objave da im je potrebno više od 2 milijarde dolara svježeg kapitala kako bi ostali na životu. Uz ovu banku, da je ona zaista nestala s tržišta s novcem klijenata, propao bi i dobar dio tehnološke industrije SAD-a i svijeta, jer je SVB bio redovito glavni izbor startupa, kompanija koje se bave kriptovalutama i drugim novim tehnologijama. No, nakon što su cijeloga vikenda trajale hitne akcije spašavanja, ponedjeljak ipak donosi nešto pozitivnije vijesti.

Sredstva će biti dostupna

U SAD-u je tako središnja banka, Federal Reserve, objavila kako će svi depozitari SVB-a biti u potpunosti zaštićeni. Njihova sredstva, pohranjena u propaloj banci, bit će im dostupna već od danas, bez obzira jesu li bila pokrivena mehanizmima državnog osiguranja ili ne.

To znači da će sve kompanije, koje u petak nisu znale hoće li ostati likvidnima, moći ovoga tjedna nastaviti koliko-toliko normalno raditi, plaćati obveze i isplaćivati plaće. FED je naglasio, vjerojatno poučen iskustvima iz prošle velike bankarske krize, da gubitke SVB-a neće podmirivati sredstvima poreznih obveznika. Institucija za osiguranje depozita, FDIC, nastavit će s procesom likvidacije banke na način koji štiti interese svih depozitara.

Aktualna obavijest na stranicama SVB-a
Aktualna obavijest na stranicama SVB-a

O likvidnosti će se brinuti FED, koji će kroz svoj novi program za privremeno financiranja banaka omogućiti jednogodišnju pozajmicu SVB-u i tako im osigurati sredstva za rad. Uprava banke bit će zamijenjena, a dioničari i neosigurani vjerovnici banke u ovom procesu spašavanja neće biti zaštićeni.

Britanska podružnica prodana

Dobra vijest stigla je i s ove strane Atlantika. Velika SVB-ova podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Silicon Valley Bank UK, bit će odmah prodana banci HSBC za jednu funtu. SVBUK će, dakle, nastaviti raditi, uz novog vlasnika, ali pod starim imenom. Vlasti i središnja banka uvjeravaju klijente, i tamo pretežno tehnološke kompanije, da je situacija stabilna te da mogu s tom bankom nastaviti poslovati kao i prije prošlotjednog kolapsa.

I oni su naglasili kako sanaciju banke neće platiti porezni obveznici te da niti jedna druga financijska institucija nije izravno pogođena zbivanjima oko SVB-a.

Kolaps Signaturea

Istodobno sa spašavanjem onoga što se spasiti da u SVB-u, američki su regulatori bili prisiljeni ugasiti i banku Signature, koja je većinom poslovala u sektoru kriptovaluta. Dogodilo se to iz istih razloga kao i propast SVB-a, a i akcije nadležnih bit će identične – depozitari banaka će moći do svojih sredstava, bila ona pokrivena sustavom osiguranja ili ne, a banka će biti ugašena na kontrolirani način.

Hoće li FED spriječiti širenje panike?

Da je tržište pomalo "odahnulo" nakon intervencije nadležnih, pokazuju i svježi podaci s burzi: bitcoin se oporavio i u manje od 24 sata na vrijednosti dobio preko 8%, čime se vratio na razinu koju je držao sredinom prošlog tjedna, prije ovog velikog potresa na financijskom tržištu. Burzovni indeksi također su reagirali padom, no futuresi se s početkom novoga tjedna polako vraćaju u "zeleno".

Bankovni sustav dobro se protresao, banke u SAD-u pokazale su da nisu bile spremne na šokove niti podizanje kamatnih stopa, a nestabilnost na tržištima i dalje je prisutna. Prvotno širenje panike spriječeno je, kratkoročno se može osjetiti ponešto optimizma, no "strah je zarazan" i nije isključeno da će pod njegovim utjecajem biti pokrenut "bank run" na neku sljedeću banku – njih desetak samo u SAD-u trenutačno je izloženo ovakvim rizicima.

Kako bi to spriječili, u FED-u su najavili da će njihov "Bank Term Funding Program", tj. kratkoročne interventne pozajmice, moći koristiti sve financijske institucije koje se nađu u sličnim problemima. Paniku na početku radnog tjedna su spriječili, a koliko će to dugoročno biti učinkovito – vidjet ćemo.