Kriza u Kickstarteru, do sada su ostali bez 40% radnika

Zbog smanjenih prihoda Kickstarter je bio primoran dio radnika otpustiti, no njih 30 je odlučilo otići dobrovoljno, jer je njihov sindikat uspio ispregovarati dobre uvjete

Stjepan Bilić petak, 15. svibnja 2020. u 07:00

Kickstarter, jedna od poznatijih crowdfunding platformi, zbog smanjenih prihoda našla se u financijskim problemima. CEO tvrtke Azis Hasan otkrio je kako je za vrijeme COVIDA-19 zabilježen pad novih projekata za 35%. Kako bi tvrtka opstala i kako bi se smanjili troškovi morali su otpustiti dio radnika, točnije njih 25 čime se broj zaposlenih smanjio za 18%.

Prema planovima tvrtke to je trebao biti konačan broj otpuštenih, no na kraju se broj otpuštenih radnika popeo na 55 zbog čega su ostali bez gotovo 40% radne snage. Razlog tomu nisu loši uvjeti rada kako bi se na prvu dalo zaključiti, već dobri uvjeti otkaza.

Naime, sindikat Kickstarterovih radnika (Kickstarter United), koji ima 86 članova od ukupno 140 zaposlenih, uspio je ispregovarati uvjete kakvi nisu česti u tvrtkama na Zapadu:

  • Svi radnici koji odluče otići iz Kickstartera što dobrovoljno, a što kao tehnološki višak dobit će otpremninu u visini četveromjesečne plaće.
  • Kickstarter se obvezao i na četiri mjeseca plaćenog zdravstvenog osiguranja za radnike koji su imali godišnju plaću veću od 110.001 USD, te šest mjeseci zdravstvenog osiguranja za radnike koji su godišnje zarađivali manje od navedenog iznosa.
  • Zlatni bonus sporazuma je svakako oslobađanje radnika onog dijela ugovora o radu kojim im je priječeno da nakon napuštanja tvrtke odmah počnu raditi za drugog poslodavca koji bi se smatrao Kickstarterovom konkurencijom.
  • Kickstarter je ostavio i mogućnost da se otpušeni radnici vrate nazad na posao ukoliko se unutar godine dana ponovno otvoriti natječaj za njihovo staro radno mjesto.

Pregovori oko navedenih uvjeta trajali su dva tjedna, još od 20. travnja kada je menadžment obznanio kako će uskoro ostati bez gotovo 40% zaposlenih. Posebnost ovog sindikata je u tome što je Kickstarter United prvi sindikat u američkoj povijesti koji izravno okuplja radnike iz tehnološke industrije. Osnovan je u pravo vrijeme – 18. veljače 2020. godine.