Loša šala otišla je predaleko: VW pod istragom zbog "Voltswagena"

Američka Komisija za vrijednosne papire pokrenula je službenu istragu nad američkom podružnicom Volkswagena zbog njihove "prvotravanjske šale" u kojoj su najavljivali veliki rebranding

Sandro Vrbanus petak, 30. travnja 2021. u 22:39

Nekoliko dana prije 1. travnja na webu američke podružnice Volkswagena pojavilo se bilo "službeno" priopćenje u kojem je najavljivano kako će VW u SAD-u početi poslovati pod novim imenom. U skladu s trendom elektrifikacije vozila, pisali su tada, promjenom jednog slova osvježit će marku i dati kupcima i javnosti do znanja da je njihova budućnost električna. Umjesto Volkswagen nazvat će se "Voltswagen", pa će svakom tko razumije engleski biti jasno da je tu riječ o "voltima" i električnim automobilima.

Nije im više smiješno

Ova najava nije najbolje prošla u javnosti, da se blago izrazimo, pa je ubrzo nakon toga stigla i službena isprika Volkswagenove američke podružnice zbog ove neuspjele šale. No, to nije bilo dovoljno za strogi SEC, američku Komisiju za vrijednosne papire. Naime, nakon objave navodnog rebrandinga dionice kompanije na burzi su bile dobile oko 5% na vrijednosti, pa je SEC zaključio da je Volkswagenova uprava svojom šalom utjecala na poslovanje i cijenu dionica.

Rebranding koji to nije bio
Rebranding koji to nije bio

Ovaj je regulator američkog financijskog tržišta sada zbog svega pokrenuo i službenu istragu. Ona ima za cilj utvrditi koliko je i kako VW svojim nepromišljenim potezom utjecao na trgovanje na burzi, te je li pritom bilo kakvih nepravilnosti. Početkom travnja već su od kompanije zatražili informacije vezane za tu istragu, a Volkswagen kaže kako surađuju s istražiteljima te kako im nije cilj bio manipulirati cijenom dionica. Sve je, prema njima, bio dio marketinške kampanje kojom su željeli najaviti svoj novi električni automobil, ID.4.

Njemački Der Spiegel piše kako je cijela kampanja u Volkswagenu proglašena neuspješnom, a interno se smatra i kako je kompanija zbog toga izgubila kredibilitet na američkom tržištu. SEC nije baš poznat po popustljivosti ili blagom kažnjavanju prijestupnika, pa lako možemo zaključiti da je – proglase li ga krivim – u Volkswagenu vrag odnio šalu.