Microsoft će početi transparentno objavljivati plaće za sve pozicije u SAD-u

Jedna od najvećih svjetskih IT kompanija odlučila je krenuti u smjeru za koji mnogi vjeruju da je ispravan – govoriti javno i transparentno o razinama plaća njihovih ljudi i uključivati visinu plaća u oglase za posao

Sandro Vrbanus petak, 10. lipnja 2022. u 10:52

Transparentnost plaća u IT industriji nekima možda ne ide na ruku, poslodavci su primarno oni koji se protiv toga bune, ali od toga bi u dužem roku cijela industrija mogla imati koristi. Dobre argumente u prilog tome čuli smo prošloga tjedna na .debugu, gdje smo dobili i vrlo detaljnu analizu plaća u hrvatskoj IT industriji. Sada, kao da nas je poslušao i veliki Microsoft, pa je izišao u javnost s novom inicijativom u tom smjeru.

Četiri inicijative za bolje radno mjesto

Kako bi poboljšali uvjete za svoje zaposlenike, najavili su četiri inicijative za osnaživanje veza sa zaposlenicima te unaprjeđenje kulture na ranom mjestu. Za sada se one odnose tek na zaposlenike na njihovom domicilnom tržištu, u SAD-u, ali svakako su znakovite i za ostatak svijeta.

Prva inicijativa kaže kako Microsoft više neće svojim radnicima, osim na najvišim upravljačkim pozicijama, zabranjivati da se nakon rada u njihovoj kompaniji zaposle kod konkurenata. Nadalje, olakšat će radnicima prijavu bilo kakvih neželjenih događanja na radnom mjestu, a omogućit će i vanjski nadzor nad praksama i pravilnicima koji važe na radnom mjestu.

Najzanimljivija inicijativa tiče se transparentnosti plaća. U Microsoftu ističu da su predani tome da za jednak posao svima plaćaju jednako, i o tome transparentno izvještavaju od 2014. godine. Kako bi taj pristup dodatno osnažili, najavili su da će, počevši najkasnije u siječnju sljedeće godine, na svim oglasima za poslove u SAD-u početi jasno isticati razinu plaće koju kandidat može očekivati.