Microsoft i Apple u borbi za titulu najvrjednije kompanije svijeta

Nakon više od dvije godine Apple je nakratko bio izgubio titulu javne kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom na svijetu. Za "dlaku" ih je bio prestigao Microsoft, no nije ostao na tome

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. siječnja 2024. u 09:35

Posljednjih godina nije bilo mnogo promjena na vrhu ljestvice najvrjednijih svjetskih dioničkih društava, čijim se dionicama javno trguje na burzama. Apple je suvereno držao prvo mjesto oko dvije godine, da bi tek posljednjih mjeseci, nakon uzleta ulaganja u generativnu umjetnu inteligenciju, tom liderskom mjestu počeo prijetiti Microsoft.

Protekloga tjedna, tijekom trgovinskih dana u četvrtak i petak, Microsoftova je dionica bila u "debelo zelenom" području, dok je Appleova oscilirala, pa je nakratko bilo došlo i do smjene na vrhu – Microsoft je dostigao tržišnu kapitalizaciju nadomak 2,9 bilijuna američkih dolara i nakratko bio ispred Applea, najvrjednija kompanija svijeta. Ipak, do kraja radnog tjedna situacija se vratila na staro, pa je Apple "za dlaku" zadržao vodstvo.

Bitka na vrhu

Prema podacima s portala companiesmarketcap, vrijednosti Applea i Microsofta se, gledano na razini bilijuna, razlikuju tek na drugoj decimali: 2,891 nasuprot 2,887 bilijuna dolara. Razlika među njima je, dakle, oko 0,14% ili "samo" 4 milijarde dolara.

Najvrjednija dionička društva na svijetu 📷 companiesmarketcap.com
Najvrjednija dionička društva na svijetu companiesmarketcap.com

Kad je riječ o optimizmu ulagača u Microsoftove dionice, njega prije svega podgrijava činjenica da oni značajno napreduju na području generativne umjetne inteligencije te rješenja, razvijena u suradnji s OpenAI-jem, integriraju u sve više svojih proizvoda. Isto tako, segment s pozitivnim kretanjima je onaj vezan za računalstvo u oblaku, gdje Microsoft bilježi izvrsne rezultate.

S druge strane, ulagači u dionice Applea nešto su oprezniji. Potražnja za iPhoneima nije u uzletu, kakav je bio karakterističan posljednjih godina, smatra se da je Apple "zakasnio" sa svojim rješenjima u području umjetne inteligencije, a njihova "oklada" na proširenu stvarnost i nadolazeći ekosustav "prostornog računalstva" i uređaja Vision Pro tek se treba pokazati uspješnom.

Ljestvica od 2. do 10. mjesta 📷 companiesmarketcap.com
Ljestvica od 2. do 10. mjesta companiesmarketcap.com