Microsoft uvodi novu tipku na tipkovnice – njome će se pokretati Copilot

Sustav AI chatbota i generativne umjetne inteligencije, imenovan Copilot, u budućnosti bi trebao postati jedan od glavnih načina interakcije s Windowsima, pa će mu biti posvećena i posebna tipka

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. siječnja 2024. u 17:00

Na standardne računalne tipkovnice, barem one namijenjene računalima s Windowsima, dugo vremena su bile nepromijenjene. Posljednji "veliki" dodatak njima došao je još s pojavom Windowsa 95, kada je Microsoft počeo (a ostali prihvatili) praksu dodavanja dedicirane tipke s logotipom Windowsa. Ta se tipka obično smještala između tipki Alt i Ctrl, lijevo od razmaknice, a i dan-danas služi otvaranju izbornika Start i izvršavanju raznih naredbi tipkovničkim kraticama unutar Microsoftovog OS-a.

Copilot pod prstima

Nova promjena u izgledu standardne tipkovnice, pak, mogla bi nas zadesiti uskoro, ponovno zaslugom Microsofta. Tridesetak godina nakon izdvojene Windows tipke, ova kompanija želi na tipkovnice uvesti novu – posvećenu svojem AI sustavu Copilot. Taj je potez u skladu s brojnim ostalim potezima diva iz Redmonda tijekom protekle godine: od uvođenja sustava Copilota u Bing, Office, pa i same Windowse, jasno je da se korisničko iskustvo mijenja te da će na svakom koraku uskoro ono biti potpomognuto generativnom umjetnom inteligencijom.

Stoga će nam Copilot uskoro biti i pod prstima – tipka za Copilot označit će, kažu iz Microsofta, prvu značajniju promjenu na tipkovnicama u protekla tri desetljeća. Omogućit će svima lakše sudjelovanje u procesu koji nazivaju "AI transformacija". Jednom kada pritisnete tu tipku, ona će pokrenuti Copilota, a tamo će vam se otvoriti sve njegove mogućnosti, poput chata, generiranja slika, raznih zadataka vezanih za slike i tekst, a u budućnosti vjerojatno i mnogo više toga.

Prve tipkovnice s ovom dediciranom tipkom Microsoft će s partnerima predstaviti na CES-u u Las Vegasu. Prva računala s njom bit će ona iz linije Surface, kao i neka kod ostalih proizvođača, koja će se u prodaji naći od veljače pa nadalje, tijekom proljeća.

Tipka Copilot neće zamijeniti tipku Windowsa, već će se nalaziti desno od razmaknice i desnog Alta – tamo gdje se na nekim tipkovnicama nalazi tipka kojom se imitira desni klik miša. Tim događajem, kažu iz Microsofta, "započinje era AI PC-a".

Uz ovu objavu stoji i napomena: dostupnost Copilota i s njime povezanim značajkama varira od uređaja do uređaja te od tržišta do tržišta. Za pokretanje je potrebna i prijava na Microsoft korisnički račun. U slučajevima kada Copilot za Windowse nije dostupan, pritiskom na tipku Copilota pokrenut će se tražilica unutar OS-a.