Nakon rekordne narudžbe vozila, Tesla vrijedi preko bilijun dolara

Američka rent-a-car kompanija Hertz naručila je 100.000 Tesli za svoje potrebe, a ta je vijest snažno podigla vrijednost Tesline dionice. Ova narudžba rekordna je prema nekoliko kriterija

Sandro Vrbanus utorak, 26. listopada 2021. u 12:04

Američki Hertz, kompanija specijalizirana za iznajmljivanje automobila, najavila je da će do 2022. godine više od 20% njihovih vozila u ponudi biti na električni pogon. Kako bi ostvarili taj cilj, naručili su čak 100 tisuća Teslinih Modela 3 koje im Muskova kompanija ima isporučiti tijekom narednih 14 mjeseci.

Ova vijest snažno je odjeknula u poslovnoj i automobilskoj zajednici jer signalizira još snažniji zaokret američkog tržišta prema električnim vozilima, ali i povećava očekivanja investitora u Teslu. Hertz je, osim toga, najavio i da će zbog prilagodbe novim pogonima diljem svijeta instalirati i tisuće punionica električnih vozila.

Hertz će za svoju narudžbu platiti 4,2 milijarde dolara, što postavlja cijenu Teslinih automobila na 42.000 dolara po komadu, što je redovna tržišna cijena za Model 3 Standard Range Plus (s time da ne znamo koje točno specifikacije su u Hertzu naručili).

Tesla preko bilijun…

Najveća je ovo pojedinačna narudžba električnih automobila do sada. Povrh toga, ona je snažno pogurala i vrijednost Teslinih dionica, koje su prvi puta premašile 1.000 dolara. Samim time oboren je i rekord za najveću tržišnu valuaciju ove kompanije, čija vrijednost sada iznosi više od bilijun američkih dolara.

Ovime se Tesla pridružuje američkim divovima poput Applea, Amazona, Alphabeta i Microsofta, koji također vrijede preko tisuću milijardi dolara. No, porast cijene Tesline dionice omogućio je postizanje tog cilja u rekordnom roku – nakon samo 12 godina od ponude dionica na burzi. Facebook je jedini koji je u tome bio brži (trebalo im je 9 godina), ali trenutačno ova kompanija vrijedi nešto manje od bilijun dolara.

Dodatno, Tesla s ovom valuacijom učvršćuje poziciju najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila. Toyota je i dalje na drugom mjestu s gotovo četverostruko manjom tržišnom vrijednošću (280 milijardi dolara).

…a Musk preko 288 milijardi

Istodobno je i osobno bogatstvo Elona Muska drastično naraslo. Zbog porasta vrijednosti Tesle Musk je samo u jednom danu postao (barem na papiru) bogatiji za oko 36 milijardi dolara, a i to je rekord. Naime, prema Bloombergovoj listi milijardera ovo je najveći osobni dnevni skok u bogatstvu otkako ta ljestvica postoji. Najbogatiji čovjek svijeta sada vrijedi oko 288 milijardi dolara (više od ranije spomenute Toyote).

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi