Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe za prvo polugodište 2022. godine

U prvih šest mjeseci 2022. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa solidno je poslovala unatoč izrazito turbulentnom političkom okruženju, inflaciji, povećanju cijena rada, energenata i materijala, poremećajima u opskrbi te nedostatku stručnjaka iz STEM područja

Bug.hr petak, 22. srpnja 2022. u 20:31

Komentirajući ostvarene rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „U prvom polugodištu 2022. godine nastavili smo s realizacijom brojnih projekata na domaćem i izvoznim tržištima te ostvarili prihode od prodaje veće od milijardu kuna. Solidno smo poslovali unatoč izrazito turbulentnom političkom okruženju, inflaciji, povećanju cijena rada, energenata i materijala, poremećajima u opskrbi te nedostatku stručnjaka iz STEM područja.

Rat u Ukrajini značajno utječe na naše poslovanje na bjeloruskom, ali i okolnim tržištima. Uslijed sankcija uvedenih od strane EU pokrenut je raskid ugovora za projekt implementacije eZdravstva Republike Bjelorusije. Zaustavili smo potpisivanje već dogovorenih novih ugovora te odgodili realizaciju ranije potpisanih višegodišnjih ugovora s telekom operatorima u Bjelorusiji, a njihova daljnja realizacija ovisit će o razvoju situacije sa sankcijama, koju kontinuirano pratimo.

Kako bismo ublažili posljedice rizika s kojima se kompanija susreće kontinuirano pratimo situaciju na svim tržišnim i poslovnim segmentima te poduzimamo odgovarajuće mjere. Diverzifikacija poslovanja omogućuje nam da stabilno poslujemo i ublažimo negativne učinke krize kroz povećanje angažmana naših stručnjaka u okviru globalne organizacije na razvojno-istraživačkim poslovima i drugim visokovrijednim uslugama, a aktivno radimo i na razvoju postojećih te novih poslovnih segmenata.“

Prihodi od prodaje iznose 1.062,3 milijuna kuna i 4,7% su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

U odnosu na prvo polugodište 2021. godine, na razini Grupe prihodi od prodaje bilježe rast od 4,7%, ponajprije zbog porasta prodaje u području usluga za Ericsson. Bruto marža bilježi smanjenje na 9,7%, kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, porasta plaća kao odgovora na inflatorne pritiske te porasta cijena energenata, sirovina i materijala, dok je operativna dobit niža 35,6% te iznosi 76,9 milijuna kuna. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 20,5 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima s obzirom na tržišno okruženje. Drugo tromjesečje smo zaključili sa zdravom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 30,9%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem drugog tromjesečja iznose 515,1 milijun kuna (41,0% ukupne imovine).

Domaće tržište obilježeno je nastavkom ulaganja vodećih operatora u mrežnu infrastrukturu, pri čemu intenzivno surađuju s Ericsson Nikola Tesla Grupom.

Bruto marža je 9,7%, dok je neto dobit 68,4 milijuna kuna, a novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 20,5 milijuna kuna

U okviru pilot projekta, u suradnji s kompanijom Odašiljači i veze, implementirali smo privatnu 5G mrežu u tvornici u Šibensko-kninskoj županiji baziranu na Ericsson Private 5G rješenju. Ovo rješenje predstavlja  u potpunosti samostalnu 5G mrežu visokih performansi, visoke razine sigurnosti, uz mogućnosti daljinskog upravljanja i automatizacije.

Na domaćem tržištu u segmentu Digitalno društvo nastavljene su aktivnosti na projektima e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti, a potpisani su i novi ugovori, među ostalim ugovoren je nastavak suradnje vezan za usluge podrške aplikativnom sustavu Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).

S dugogodišnjim kupcima na susjednim izvoznim tržištima nastavljena je suradnja na modernizaciji mobilnih mreža. S HT Mostarom ugovoreno je održavanju fiksne i mobilne mreže do kraja 2023. godine. Također, treba izdvojiti i aktivnosti na modernizaciji mobilne mreže Crnogorskog Telekoma koje uključuju povećanje kapaciteta, proširenje i pokrivanje cijele Crne Gore 5G signalom te puštanje u rad prve 5G pilot mreže na kosovskom tržištu s operatorom IPKO.

S ciljem daljnjeg razvoja kompanije, uz proširenje postojećih ureda u Zagrebu, Splitu i Osijeku, početkom lipnja otvoren je novi ured u Rijeci. Otvaranjem centara u drugim hrvatskim gradovima omogućavamo ICT stručnjacima da ostanu u Hrvatskoj te se kontinuirano usavršavaju radeći u dinamičnoj ICT industriji, na najnovijim tehnologijama i zanimljivim projektima u suradnji s vrhunskim stručnjacima iz cijelog svijeta.

Zaključujući komentar rezultata prvih šest mjeseci Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „Ericsson Nikola Tesla Grupa broji više od 3500 zaposlenika, a iznimno smo ponosni što u području softver dizajna radi više od 1800 stručnjaka, te postoji potencijal za daljnji rast. U prvih šest mjeseci ove godine našoj se Grupi pridružilo više od 130 zaposlenika, u najvećoj mjeri visoko obrazovanih stručnjaka iz STEM područja. Angažman u našoj kompaniji omogućava ICT stručnjacima da svojim radom svakodnevno pozitivno utječu na život i rad milijuna ljudi. Stoga vjerujem kako će i u narednom razdoblju stručnjaci iz STEM područja prepoznati Ericsson Nikolu Teslu kao poslodavca svog izbora.“ te nastavila: „ U 2022. godini očekujemo nastavak trenda rasta potreba za digitalnim rješenjima što kompaniji otvara nove prilike za razvoj poslovanja. Stoga, neovisno o svim izazovima, nastavit ćemo ulagati u 5G i nove tehnologije, Industriju 4.0/5.0, nova rješenja, tržišta i kupce, razvoj znanja i vještina naših zaposlenika, digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe te otvaranje novih radnih mjesta kako bismo osigurali dugoročni razvoj kompanije. Pripremamo se i za naš dodatni kvalitetan doprinos punom razvoju Digitalne Hrvatske u narednom desetljeću.„