Prodaja iPhonea ide dobro, ali Macova – i ne baš

Usprkos lošijoj prodaji u trećem kvartalu ove godine, izvršni direktor Applea, Tim Cook, poprilično je pozitivan iščekujući nadolazeću blagdansku sezonu

Matej Markovinović petak, 3. studenog 2023. u 14:09
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple je ovoga četvrtka izvijestio o rekordnoj zaradi u trećem kvartalu 2023., navodeći da prihodi od iPhonea rastu iz godine u godinu. No, nije sve tako bajno. Svi ostali hardverski odjeli bili su u padu, a ukupna prodaja pala je četvrti kvartal zaredom.

Najveći pad prodaje od čak 34 posto u odnosu na prošlu godinu, doživjeli su Macovi koje je Apple tek nedavno osvježio s M3 SoC-ovima.

„Mislim da će Mac imati znatno bolji četvrti kvartal. Imamo M3, imamo nove proizvode, a ujedno nemamo fenomen usporedbe na godišnjoj razini“, rekao je za CNBC izvršni direktor Applea, Tim Cook, aludirajući na to da je prodaja Maca bila neobično snažna u trećem kvartalu prošle godine.

S druge strane, prihod od prodaje iPada pao je za 10 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine, dok je prihod od pametnih satova pao za manjih tri posto. Kao što je i očekivano, Appleove usluge u rastu su za 16 posto.

Usprkos padovima, izvršni direktor Applea ostaje pozitivan za nadolazeću blagdansku sezonu.

„U blagdansku sezonu krećemo s najjačom linijom proizvoda, uključujući iPhone 15 i naše prve ugljično neutralne modele Apple Watcha. To je velika prekretnica u našim nastojanjima da sve Appleove proizvode učinimo ugljično neutralnima do 2030. godine“, zaključuje Cook.

Cijelo Appleovo financijsko izvješće možete pogledati ovdje.