Prva tri mjeseca 2024. za HT donijela rast prihoda, uskoro i isplata dividende

HT je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvario rast prihoda od 4,8%, čime su neutralizirani inflacijski pritisci, uz povećanje prilagođene EBITDA-e nakon najmova za 6,9%, a neto dobit manja je za 1,7%

Sandro Vrbanus utorak, 30. travnja 2024. u 10:52

Hrvatski Telekom je objavio svoje najnovije kvartalne poslovne rezultate. U prvom tromjesečju 2024. godine ostvarili su rast prihoda od 4,8%, zahvaljujući pozitivnom razvoju poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrim rezultatima u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja.

Unatoč stalnim inflacijskim pritiscima na troškovnu osnovicu, rast operativnih troškova uspješno je limitiran na 5,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti. To je, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 6,9% u odnosu na prošlu godinu, poručuju iz HT-a.

Neto dobit iznosila je 26,6 milijuna eura i zbog jedne jednokratne stavke manja je za 1,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ulaganja su u prvom tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, dok će u drugoj polovici godine dodatno ubrzati i premašiti razinu iz 2023. godine, kada se uspoređuje bez lanjskih ulaganja u spektar, čime Hrvatski Telekom potvrđuje svoju predanost osiguravanju platforme za digitalizaciju Hrvatske.

Širenje mreže

Novim ulaganjima u mrežnu infrastrukturu diljem Hrvatske, u gradskim i ruralnim područjima, HT je nastavio dodatno jačati status vodeće mreže. Zahvaljujući poboljšanjima svih ključnih parametara mreže Hrvatskog Telekoma funkcioniraju na najvišoj razini, što dokazuje i najnovije Umlautovo priznanje "Best in Test" i ponovno osvajanje nagrada za najbolju mobilnu mrežu četvrtu godinu zaredom te najbolju fiksnu širokopojasnu mrežu treću godinu zaredom.

Tijekom prvog tromjesečja HT je nastavio širiti svoju optičku mrežu (FTTH) što je za rezultat imalo povećanje pokrivenosti za dodatnih 21% novih kućanstava i poduzeća u odnosu na prošlu godinu.

Najveća dividenda u 10 godina

Strategija alokacije kapitala Hrvatskog Telekoma pokazuje usmjerenost Društva na povrate za dioničare i namjeru vraćanja vrijednosti dioničarima, poruka je uz ovo izvješće. Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma 20. ožujka 2024. predložili su Glavnoj skupštini Društva raspodjelu neto dobiti iz 2023. godine na način da se dio neto dobiti u iznosu od 119.340.000 eura iskoristi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,53 eura po dionici.

Riječ je o prijedlogu za isplatu najveće dividende u posljednjem desetljeću, uz omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,3% i rast od 39,1% u usporedbi s prošlom godinom. Dividenda će biti isplaćena 13. svibnja svima koji su kao dioničari upisani prije 10. svibnja.

U prvom tromjesečju 2024. godine Hrvatski Telekom je u okviru važećeg Programa otkupa dionica kupio dodatnih 54.725 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi, za što je isplatio ekvivalentnu vrijednost od 1,6 milijuna eura za stjecanje dionica Društva u izvještajnom razdoblju.

Neizmijenjeni izgledi za 2024.

Iako je okruženje i dalje izazovno, primarni cilj kompanije je nastavak rasta. Cilj je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda te srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023. godinu.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024., Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

"U prvom tromjesečju Hrvatski Telekom je ostvario dobre poslovne rezultate u svim segmentima te unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i stalnim inflacijskim pritiscima na troškove zabilježio rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova.

Povećanjem pokrivenosti gigabitne 5G mreže i optičke (FTTH) mreže diljem cijele Hrvatske nastavili smo jačati status vodeće mreže. Ponovno smo od strane industrijskih standarda prepoznati i nagrađeni za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kontinuirana ulaganja u ICT infrastrukturu zajedno sa stalnim poboljšanjem kvalitete mreže i usluga, te unaprjeđenjima našeg jedinstvenog portfelja usluga i sadržaja rezultirali su s rekordnom razinom korisničkog iskustva, kako u segmentu privatnih tako i u segmentu poslovnih korisnika.

Ostajemo predani realizaciji svojih planova ulaganja, koji su od ključne važnosti za digitalizaciju Hrvatske. Pritom digitalizacijom i novim tehnologijama namjeravamo povećati učinkovitost i ublažiti inflacijske pritiske na naše poslovanje. Istodobno nastavljamo biti usredotočeni na daljnje unaprjeđenje korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika. Uvjeren sam kako će s Natašom Rapaić koja u srpnju preuzima funkciju predsjednice Uprave, Hrvatski Telekom uspješno nastaviti rasti."