Reddit navodno planira IPO ove godine uz ciljnu vrijednost od 15 milijardi dolara

Reddit se trenutno usredotočuje na nekoliko područja profitabilnosti, uključujući oglašavanje i naplaćivanje tvrtkama za pristup njegovim podacima

Tomislav Stanković srijeda, 3. siječnja 2024. u 06:00

Prošle je godine Reddit izazvao puno reakcija kada je odlučio povećati cijene pristupa svojem API-ju. Dio razloga iza te odluke nalazio se u činjenici što su velike tvrtke poput OpenAI-ja, Googlea i Microsofta obučavale svoje AI modele koristeći podatke s Reddita.

Uz naplatu pristupa API-ju monetizacija ide i u smjeru oglašavanja gdje Reddit više ne dopušta svim korisnicima da se isključe iz personaliziranih oglasa. Procjenjuje se da je tvrtka tako zaradila 503 milijuna dolara od svog oglašivačkog poslovanja u 2022. prenosi Business Insider.

15 milijardi dolara!?

Bloomberg prenosi da Reddit cilja na IPO u prvom tromjesečju 2024. s procjenom od 15 milijardi dolara, a pregovara s potencijalnim ulagačima poput Goldman Sachsa i Morgan Stanleya.

Postavlja se pitanje koliko je to realna valuacija ako se zna da npr. X ima 250 milijuna dnevnih korisnika koji su donijeli više od 2 milijarde dolara prihoda od oglasa 2023.godine, nasuprot Redditovih 800 milijuna dolara. S tim brojkama X ima valuaciju od 19 milijardi dolara.