Samsung podiže cijene čipova za do 20%, a u tome nije jedini

Nestašica, nesmanjena potražnja i sveopća inflacija dovele su do toga da će najveći proizvođači čipova u svijetu značajno povisiti cijene, od kojih Samsung najavljuje najveće poskupljenje

Sandro Vrbanus subota, 14. svibnja 2022. u 16:35

Na krizu izazvanu koronavirusom nadovezala se ona s opskrbom i nedostatkom radne snage, pa su potom došli inflacija, rast kamatnih stopa, rat u Ukrajini i novi val pandemije u Kini. Sve to dovelo je do nezahvalne situacije za mnoge proizvođače elektronike, pa su, kažu, bili prisiljeni podizati cijene. Industrijska grana proizvodnje čipova, o kojoj ovisi cijela industrija elektronike, počela je s poskupljenjima.

Novo poskupljenje elektronike

Veliki kupci već su prijavili da im Samsung Electronics, najveći proizvođač čipova u svijetu, poskupljuje ulazne cijene za 15 do 20%, u ovisnosti o zahtjevnosti proizvoda. Samsung je cijene tijekom prošle godine držao relativno stabilnima, dok su drugi poskupljivali, pa je ovaj potez bio donekle očekivan, ali i neizbježan. Bloomberg izvještava kako će najviše poskupjeti čipovi zasnovani na starijim tehnologijama, a nove će cijene biti primjenjivane od druge polovice godine, nakon što dovrše pregovori s kupcima.

Osim Samsunga, poskupljenja su najavili i TSMC te UMC. Njihovi klijenti dobili su obavijesti o poskupljenjima u srednjem do višem jednoznamenkastom postotku, no to im nije prvi puta – slično povećanje cijena načinili su prije koji mjesec, a i prošle godine. TSMC je tako tijekom prošle godine poskupio svoje proizvode za 20%, a sada će cijene povećati za još 5 do 8%. UMC bi trebao svoje čipove poskupjeti za oko 4% samo u ovom tromjesečju.

Poskupljenje čipova izravno će utjecati na daljnje povećanje cijena uređaja u koje se oni ugrađuju, od mobitela i laptopa, igraćih konzola, pa sve do kućanskih uređaja ili automobila.