Samsung podiže cijene čipova za do 20%, a u tome nije jedini

Nestašica, nesmanjena potražnja i sveopća inflacija dovele su do toga da će najveći proizvođači čipova u svijetu značajno povisiti cijene, od kojih Samsung najavljuje najveće poskupljenje

Sandro Vrbanus subota, 14. svibnja 2022. u 16:35

Na krizu izazvanu koronavirusom nadovezala se ona s opskrbom i nedostatkom radne snage, pa su potom došli inflacija, rast kamatnih stopa, rat u Ukrajini i novi val pandemije u Kini. Sve to dovelo je do nezahvalne situacije za mnoge proizvođače elektronike, pa su, kažu, bili prisiljeni podizati cijene. Industrijska grana proizvodnje čipova, o kojoj ovisi cijela industrija elektronike, počela je s poskupljenjima.

Novo poskupljenje elektronike

Veliki kupci već su prijavili da im Samsung Electronics, najveći proizvođač čipova u svijetu, poskupljuje ulazne cijene za 15 do 20%, u ovisnosti o zahtjevnosti proizvoda. Samsung je cijene tijekom prošle godine držao relativno stabilnima, dok su drugi poskupljivali, pa je ovaj potez bio donekle očekivan, ali i neizbježan. Bloomberg izvještava kako će najviše poskupjeti čipovi zasnovani na starijim tehnologijama, a nove će cijene biti primjenjivane od druge polovice godine, nakon što dovrše pregovori s kupcima.

Osim Samsunga, poskupljenja su najavili i TSMC te UMC. Njihovi klijenti dobili su obavijesti o poskupljenjima u srednjem do višem jednoznamenkastom postotku, no to im nije prvi puta – slično povećanje cijena načinili su prije koji mjesec, a i prošle godine. TSMC je tako tijekom prošle godine poskupio svoje proizvode za 20%, a sada će cijene povećati za još 5 do 8%. UMC bi trebao svoje čipove poskupjeti za oko 4% samo u ovom tromjesečju.

Poskupljenje čipova izravno će utjecati na daljnje povećanje cijena uređaja u koje se oni ugrađuju, od mobitela i laptopa, igraćih konzola, pa sve do kućanskih uređaja ili automobila.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi