Službeno je: Apple preuzima Intelov odjel za 5G modeme

Neslužbene informacije s početka ovog tjedna pokazale su se točnima, Apple će za milijardu dolara krajem godine postati vlasnik pogona za proizvodnju modema za mobitele

Sandro Vrbanus subota, 27. srpnja 2019. u 07:00

Ranije ovoga tjedna objavljeno je, iz neslužbenih izvora, kako Apple i Intel pregovaraju o prodaji Intelovog odjela za proizvodnju modema za mobitele Appleu. Prošlo je tek nešto više od dva dana, a prošle je noći po našem vremenu Apple i službeno potvrdio kako je dogovor postignut.

Nakon višemjesečnih pregovora dvije kompanije postigle su sporazum prema kojem će Appleu pripasti većina Intelovog poslovanja s mobilnim modemima. Uz to, kupoprodaja uključuje i prelazak 2.200 zaposlenika tog odjela, intelektualnog vlasništva, opreme i zajmova pod okrilje Applea. Zauzvrat, Tim Cook i njegovi direktori obvezali su se platiti milijardu dolara.

Apple ovim poslom dobiva potpunu kontrolu nad proizvodnjom jednog od ključnih elemenata mobilnih uređaja, koji će pogotovo postati bitan dolaskom 5G tehnologije. Intel, s druge strane, zadržava pravo proizvodnje modema za sve druge primjene, osim mobilnih, i također najavljuje da će im prodaja ovog odjela omogućiti veći fokus na razvoj 5G opreme i mreža.

Cijeli posao trebao bi biti zaključen u posljednjem kvartalu ove godine, nakon što ga odobre potrebne regulatorne agencije i kad se riješe sva nužna pravna pitanja.