Što se dogadja s TikTokom: zapela e-trgovina u Europi, tužba protiv američke vlade i – tisuću otkaza

TikTok se suočava s nizom problema koji mu prijete s više strana, od otpuštanja zaposlenika preko pravnih bitaka s američkom vladom do nepoznatog ishoda s proširenjem e-trgovina u Europi

Ivan Podnar četvrtak, 23. svibnja 2024. u 10:15
📷 Ilustracija: AI Playground
Ilustracija: AI Playground

Zanimljivo je pratiti što se događa s TikTokom jer izgledaju kao brod u oluji koji se pokušava spasiti i domoći obale. Osim što bi u SAD mogli promijeniti vlasnika ili nestati s aplikacijskih trgovina, pa se sada nadaju da će im uspjeti tužba, u EU nisu dočekani s odobravanjem kad su najavili novu aplikaciju. Kao da nisu dobrodošli kuda god se okrenu ali to ih ne prijeći da razmišljaju kako se još više ukorijeniti u nekim zemljama, i to putem proširenja e-trgovine.

Idu (opet) u EU

Kompanija je spremna za novi pokušaj proboja na europsko tržište i planira proširiti TikTok Shop na Francusku, Njemačku, Španjolsku i Italiju. Također, u planu je i Meksiko. Datum nije poznat, ali kako je vijest objavio South China Morning Post, obično dobro upućen u ekonomska, a i politička kretanja kineskih kompanija, vjeruje se, uskoro. To znači da su već pozvani odabrani trgovci da testiraju uslugu na nekim novim tržištima.

Ovo nije prvi pokusaj TikToka da sa svojom e-trgovinom bude prisutan u Europi. "TikTok Shop" pokrenut je u Velikoj Britaniji pred tri godine, prvom tržištu izvan Azije, ali se nije uspio održati dulje od godinu dana. Nakon toga prebacio se na američko tržišta gdje i danas djeluje.

Nisu dobrodošli

EU nije s dobrodošlicom dočekao ranije akcije kompanije kad su pokušali plasirati alternativnu aplikaciju koja nudi financijske nagrade korisnicima za aktivnosti poput gledanja videa i pozivanja na uključivanje prijatelja, sudjelovanja u igrama i zagonetkama. Nakon što se EU komisija pozvala na Zakon o digitalnim uslugama i izrazila bojaznost da bi nova aplikacija mogla lako prouzročiti ovisnost maloljetnika i tako utjecati na mentalno zdravlje korisnika, TikTok je povukao aplikaciju.

Tužba u SAD

U SAD-u TikTok se suočava se s pravnim i zakonodavnim izazovima. Nakon što je predsjednik Joe Biden potpisao zakon kojim se nalaže da ByteDance, matična tvrtka TikToka, mora prodati svoje poslovanje u SAD-u u roku od devet mjeseci ili se suočiti s nacionalnom zabranom, TikTok i ByteDance su podnijeli tužbu protiv američke vlade. U tužbi navode da se povlačenjem TikToka kao društvene platforme, krši pravo američkih korisnika na slobodu izražavanja.

Tužba također tvrdi da zahtjev za prodajom nije komercijalno, tehnološki i pravno izvediv u danom vremenskom okviru. Zasebnu tužbu podnijelo je i osam kreatora sadržaja na TikToku. Naglašavaju da je platforma ključna za njihovu egzistenciju i nestanak može imati pogubne posljedice za njihove poslove i ekonomski nauditi njihovim obiteljima. Ministarstvo pravosuđa SAD-a i TikTok zatražili su ubrzan raspored pravnih postupaka kako bi se odluke donesle do 6. prosinca 2024. Ovaj vremenski okvir omogućava potencijalnu reviziju od strane Vrhovnog suda prije roka za prodaju ili zabranu 19. siječnja 2025.

Ipak otpuštanja

Nakon Mete, Googlea, Amazona i drugih, na red s otpuštanjima došao je i TikTok. Otpuštanja se odnose na sve zaposlenike, bilo na kojem kontinentu rade, a pogodit će njih tisuću. Namjeravaju rasformirati timove koji se bave podrškom za korisnike i komunikacijama, javnim i internim. Iz menadžmenta su poslali poruku zaposlenicima da će TikTok početi komunicirati organizacijske i kadrovske promjene danas, u četvrtak, u lokalnim vremenskim zonama. Planirani rezovi su značajni jer TikTok, za razliku od drugih tehnoloških divova koji su smanjili tisuće zaposlenika tijekom 2022. i 2023. godine, rijetko provodi velika otpuštanja. Umjesto toga, obično upravlja zaposlenicima putem godišnjih procjena performansi i manjih, stalnih reorganizacija.

Najviše prihodi dolazi iz SAD-a

Otpuštanje može signalizirati da je TikTok pod sve većim pritiskom da postigne profitabilnost. Ulagači ByteDancea procjenjuju da je TikTok izgubio nekoliko milijardi dolara prošle godine, izvijestio je TheInformation u ožujku. Bio bi još veći problem ako ByteDance proda aplikaciju, a TikTok mora poslovati samostalno. Otprilike 80 posto ili 16 milijardi dolara, od TikTokovih 20 milijardi dolara prihoda u 2023. godini došlo je iz SAD-a, izvijestio je Financial Times.