Facebook i Instragram suočeni s novom istragom EU-a zbog 'ovisničkog' učinka na djecu

Europska unija pokrenula je istragu nad Facebookom i Instagramom zbog potencijalno „ovisničkih“ učinaka platforme na djecu, kao ranije nad TikTokom. "Naša djeca nisu pokusni kunići za društvene medije," kaže europski povjerenik

Ivan Podnar petak, 17. svibnja 2024. u 06:00

Ni mjesec dana nakon ranijih istraga nad platformama u vlasništvu Mete, novim priopćenjem iz Europske komisije: "Komisija je danas otvorila službeni postupak kako bi procijenila je li Meta, pružatelj usluga Facebooka i Instagrama, možda prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA) u područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika."

 Novootvorene istrage, kako se navodi, su pokrenute zbog „ovisničkih učinaka i upadanja u beskrajno surfanje, zvano "zečja rupa", te je li se mladim korisnicima nudilo previše sadržaja o depresiji ili neprimjerenim seksualnim fotografijama. Istražitelji će također istražiti da li maloljetna djeca mlađa od 13 godina mogu biti učinkovito spriječena da ne se ne bi mogli logirati.

Šest istraga EU-a

"Nismo uvjereni da je Meta učinila dovoljno da bi se pridržavala obveza prema Zakonu o digitalnim uslugama da ublaži rizike od negativnih učinaka na fizičko i mentalno zdravlje mladih Europljana na svojim platformama Facebook i Instagram," izjavio je Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište koji vodi ovu istragu.

Meta smatra da nisu u pravu: "Želimo da mladi ljudi imaju sigurno i dobi prilagođeno iskustvo online" rekla je Kirstin MacLeod, govornica Mete, dodajući da je tvrtka razvila više od 50 alata i propisa sa svrhom zaštite mladih. "Ovo je izazov s kojim se suočava cijela industrija i mi ćemo rado podijeliti detalje o našem radu s Europskom komisijom." O tim promjenama pisali smo ranije.

Dosad je EU pokrenula istrage protiv šest platformi iz različitih razloga: AliExpress, Facebook, Instagram, TikTok, TikTok Lite i X. Prema Zakonu o digitalnim uslugama, platforme mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 6 posto njihovog globalnog prihoda. EU je pokrenula istragu o sustavu nagrada za preglede videa na TikTok Liteu, vezano za distribuciju aplikacije i otvaranje tvrtki u Francuskoj i Španjolskoj.

Anksiozna generacija

Utjecaj društvenih medija na djecu izazvao je raspravu u proteklim mjesecima, nakon objavljivanja knjige "Anksiozna generacija" Jonathana Haidta.  Psiholog s njujorškog sveučilišta tvrdi da pretjerano korištenja društvenih medija među mladima "preoblikuje dječji mozak" i čini ih anksioznijima. "To je važna nova knjiga. Pomak dječje energije i pozornosti s fizičkog svijeta na virtualni je katastrofalan“ ocijenio je knjigu kritičar New York Timesa.

U listopadu je koalicija američkih država tužila Metu, tvrdeći da su platforme te tvrtke štetne za mentalno zdravlje djece. “Unatoč opsežnom internom istraživanju, neovisnoj stručnoj analizi i javno dostupnim podacima da njezine platforme društvenih medija štete mladim korisnicima, Meta i dalje odbija odustati od upotrebe poznatih štetnih funkcionalnosti i umjesto toga povećava svoje napore da krivo predstavi, prikrije i umanji utjecaj tih značajki na mentalno i fizičko zdravlje mladih korisnika,” navodi se u glavnoj tužbi koju vode države Colorado i Tennessee.