Tehnološke kompanije predmet su predizborne kampanje u SAD-u

Možebitna kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Elizabeth Warren u svoj program uvrstila je prijedlog da se velike kompanije poput Applea, Amazona i Googlea razbiju na manje dijelove

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. ožujka 2019. u 13:51

U SAD-u se polako zahuktava priča oko sljedećih predsjedničkih izbora koji će se održati u studenome 2020. godine. Trenutačno su u tijeku kandidature onih koji će kroz predizbore tražiti nominaciju u Demokratskoj stranci kako bi se za nešto manje od dvije godine suprotstavili Donaldu Trumpu. Prošli izborni ciklus obilježile su teme iz tehnološkog svijeta vezane uz rusko hakiranje, lažne vijesti i druge manipulacije biračima, dok se sada čini da će ovoga puta mnogo govora biti o velikim tehnološkim kompanijama.

Prva koja je Amazon, Apple, Google i Facebook uvukla u predizbornu političku priču je senatorica Elizabeth Warren koja pokušava izboriti demokratsku nominaciju. Ona u svojem planu vladavine predlaže da se velikim kompanijama zabrani praksa da pružaju usluge trgovačke platforme te da na istoj i same nude usluge i proizvode. Tako bi, primjerice, Amazon morao biti odvojen od Whole Foodsa, WhatsApp i Instagram od Facebooka, Google od Nesta i slično.

Senatorica iz Massachusettsa zbog ovog je prijedloga već prozvana "socijalisticom" od strane republikanskih protivnika, dok ona ističe kako čvrsto vjeruje u moć tržišta. Njezin plan ima za cilj spriječiti monopole, i velike igrače da kupuju svoje konkurente kako bi sve druge izbacili iz tržišne utakmice. Prevelika snaga koju tehnološki divovi imaju, smatra Warren, predstavlja prijetnju ekonomiji, inovativnosti, društvu i demokraciji Sjedinjenih Američkih Država – pa ih stoga treba rascjepkati i izložiti konkurenciji.

Istodobno bi se manjim kompanijama omogućilo pravednije sudjelovanje na tržištu i dala bi im se prilika da se izbore za svoje mjesto uz ove velikane. Zdrava konkurencija omogućila bi i zdraviju budućnost Interneta, slobodu onima koji stvaraju sadržaje, a velikani tehnološke industrije morali bi riješiti svoje probleme s privatnošću i drugim gorućim pitanjima, smatra ova demokratska kandidatkinja za predsjedničku nominaciju.