Trump zabranio IT posao stoljeća, ništa od spajanja Broadcoma i Qualcomma

Poslovnu sapunicu koja mjesecima traje između tvrtki Broadcom i Qualcomm naprasno je prekinuo američki predsjednik Donald J. Trump potpisavši uredbu kojom je zabranio bilo kakvo spajanje dviju tvrtki

Stjepan Bilić utorak, 13. ožujka 2018. u 10:30

Kako vam je poznato, zadnjih mjeseci traje poslovna sapunica između američkih tvrtki Broadcom i Qualcomm. Za one kojima je taj informacija nekako promakla navest ćemo ukratko kako Broadcom pokušava preuzeti Qualcomm, ali bez uspjeha, jer Qualcommov izvršni odbor uporno odbija sve Broadcomove ponude.

Razlog odbijanja je dakako financijske prirode – u Qualcommu smatraju kako Broadcom jednostavno nudi premalo novaca, odnosno da podcjenjuje vrijednost tvrtke. Zadnja Broadcomova ponuda iznosila je 121 milijardu američkih dolara.

Dodatno ulje na vatru bacila je glasina kako je Intel zainteresiran za preuzimanje Broadcoma čime je u cijelu priču uključen i četvrti igrač. Naime, ni Qualcomm ne sjedi prekriženih ruku, već i on pokušava preuzeti tvrtku NXP Semiconductors. Kada bi svima svi poslovi uspjeli dobili bi situaciju gdje je Qualcomm preuzeo NXP, Broadcom Qualcomm, a onda na kraju sve njih Intel čime bi Intel osigurao svojevrstan monopol na tržištu.

No, od minimalno dva posla na kraju neće biti ništa – američki predsjednik Donald J. Trump izdao je u ponedjeljak izvršnu uredbu kojoj je zabranio spajanje Broadcoma i Qualcomma jer je to pitanje nacionalne sigurnosti. Osim izravnog preuzimanja Trump je zabranio i bilo kakvo suštinsko spajanje, stjecanje ili preuzimanje, bilo izravno ili neizravno. Time je stavljena točka na nešto što je glatko moglo završiti kao posao stoljeća u IT-u.

Iz Broadcoma navode kako pregledavaju Trumpovu naredbu i da se „čvrsto ne slažu s njom“. Naime, Broadcom u svom pokušaju preuzimanja Qualcomma ne vidi nikakvu prijetnju za nacionalnu sigurnost, a na koju se poziva američki predsjednik.

No, Trumpu najvjerojatnije smeta što Broadcomovo sjedište nije unutar SAD-a, ali uskoro će biti. Broadcom bi do 3. travnja 2018. godine trebao dovršiti proces preseljenja sjedišta iz Singapura u SAD čime bi trebala biti i uklonjena „prijetnja nacionalnoj sigurnosti“.