Tržište pametnih telefona i dalje u padu, ali Samsungu i Huaweiju prodaja raste

Counterpoint Research navodi pad isporuka na tržištu pametnih telefona i tijekom drugog kvartala godine, no ističe se dobar uspjeh kineskih proizvođača (što uključuje i tvrtku Huawei)

Matija Pavlić petak, 2. kolovoza 2019. u 06:00

Tvrtka Counterpoint Research vraća se s još jednim izvješćem vezanim za tržište pametnih telefona koje se ovaj put odnosi na drugi kvartal 2019. godine (dakle od travnja do lipnja ove godine).

U navedenom kvartalu zabilježen je pad isporuka od 1,2% (s 360 milijuna isporučenih uređaja), što je manji pad isporuka u odnosu na prvi kvartal kada je zabilježen pad od 4,3%.

Što se tiče proizvođača, Samsung i Huawei bilježe rast na godišnjoj razini od 7,1 odnosno 4,6%, u odnosu na Apple koji bilježi pad na godišnjoj razini od 11,9%. Samsung i dalje drži vodeću poziciju s tržišnim udjelom od 21,3%, dok je Huawei unatoč događanjima sa SAD-om i dalje na drugom mjestu s 15,8% te baš kao i Samsung bilježi rast tržišnog udjela.

Pravi dobitnik kvartala je Realme (mladi brand nastao kao podbrand tvrtke Oppo, a sad zasebna tvrtka) koji bilježi godišnji rast isporuka od čak 848%, što je dovoljno za prijelaz s 0,1 na 1,3% tržišnog udjela. Apple pak bilježi pad tržišnog udjela na godišnjoj razini s 11,3% na 10,1%.  Također, valja izdvojiti i podatak kako kineski proizvođači pametnih telefona Oppo, Vivo, Xiaomi te spomenuti Realme zajedno drže 42% tržišta pametnih telefona.

U Counterpoint Researchu naglašavaju kako će nove 5G mobilne mreže imati ključnu ulogu u budućem rastu cjelokupnog tržišta te bi do kraja 2019. godine trebalo biti prodano više od 20 milijuna 5G kompatibilnih pametnih telefona.