Tvornica u kojoj će roboti proizvoditi druge robote

Švedsko-švicarska korporacija ABB uložit će 150 milijuna dolara u novu tvornicu robota koja će 2020. godine biti otvorena u Kinu, a u njoj će na sastavljanju robota uz ljude raditi i drugi roboti

Matija Pavlić ponedjeljak, 29. listopada 2018. u 10:00

Švedsko-švicarska korporacija ABB, poznata poglavito po svojim robotima za industrijsku primjenu provela je interno istraživanje prema kojem je jedan od tri prodana robota u cijelom svijetu bio namijenjen kineskom tržištu.

Kako je upravo Kina ABB-ovo drugo najveće tržište poslije SAD-a, korporacija se odlučila na značajnu investiciju koja će dodatno osnažiti njihovu poziciju na kineskom tržištu.

Planirana je izgradnja moderne tvornice na površini od oko 7.000 četvornih metara u kojoj će sofisticirani roboti proizvoditi druge robote, a sama tvornica bit će smještena pokraj ABB-ovog postojećeg kampusa za robotiku u Šangaju. Investicija u ovu tvornicu vrijedna je 150 milijuna američkih dolara, a otvaranje tvornice planirano je za 2020. godinu.

U tvornicu će uz ljude biti prisutni i YuMi roboti koji će raditi na manjim zadaćama vezanima za sastavljanje samih robota, a poseban softver će omogućiti da ljudi i spomenuti roboti rade zajedno jedni pored drugih bez većih poteškoća.