Uber ponovno izgubio dozvolu za rad u Londonu

Višegodišnja trakavica sa žalbama i privremenim obnavljanjem licence danas je dobila novi zaplet – London je ponovno oduzeo Uberu službenu dozvolu za rad u tom gradu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 12:07

Londonsko gradsko poduzeće koje se brine o javnom prijevozu, Transport for London (TfL), danas je objavilo kako Uber nije zadovoljio kriterije za obavljanje usluga prijevoza u tom gradu.

Britanska prijestolnica već dvije godine "ratuje" s Uberom. Prvi puta licencu su im bili suspendirali u rujnu 2017. godine. Nakon toga Uber se žalio, da bi nakon višemjesečnog pravnog "natezanja" prošle godine u lipnju dobio privremenu dozvolu u trajanju od 15 mjeseci, koja je u rujnu ove godine bila produžena za još dva mjeseca. Sada je i taj rok istekao, a TfL nije zadovoljan napretkom koji je kompanija učinila u proteklom razdoblju.

Nastavljaju rad do okončanja žalbenog postupka

Iako su poboljšanja u radu i komunikaciji s regulatorom očita, TfL kaže kako je primijetio i mnoge nedostatke. Osnovne zamjerke idu na račun sigurnosti putnika, koju ugrožava činjenica da je određeni broj vozača ilegalno radio na Uberovoj platformi i iskorištavao propuste u aplikaciji kako bi neautorizirano prevozio tisuće putnika. Iako su iz Ubera pokušali popraviti takvu situaciju, TfL kaže da nije uvjeren da se slične situacije neće i dalje događati – pa je stoga proglasio Uber "nesposobnim" za pružanje usluge prijevoza u ovom trenutku.

Uber u Londonu sada ima 21 dan za podnošenje žalbe. U tom roku i dalje smije obavljati usluge prijevoza, a tako će ostati sve dok se žalbeni postupak ne zaključi. TfL će ih u tom razdoblju, najavljuju, vrlo pomno pratiti i evaluirati njihov rad.

Za Uber u Londonu radi oko 45 tisuća vozača koji prevoze preko 3,5 milijuna korisnika.