Uber prodao odjele za autonomnu vožnju i leteće taksije

U istom tjednu Uber je prodao dva razvojna odjela u koje su posljednjih godina mnogo uložili. Žele se fokusirati na svoj osnovni posao kako bi postali profitabilni, ali će u ove odjele i dalje ulagati

Sandro Vrbanus srijeda, 9. prosinca 2020. u 17:00

Iz Ubera je ovog tjedna objavljeno kako su prodali dva razvojna odjela za tehnologije prijevoza budućnosti. Prvo su u ponedjeljak izvijestili o prodaji divizije Advanced Technologies Group koja se bavila razvojem sustava autonomne vožnje. Ovaj odjel bio je jedan od prvih u svijetu koji je na cestama imao testna autonomna vozila, ali nažalost i prvi čije je autonomno vozilo sudjelovalo u nesreći s ljudskim žrtvama.

Odjel za autonomnu vožnju od Ubera je preuzeo američki startup koji se bavi istom tehnologijom Aurora. Iznos plaćen za ovu transakciju nije objavljen, no iz Ubera su pristali u Auroru uložiti 400 milijuna dolara kako bi im pomogli u razvoju novih tehnologija. Nije, dakle, bila riječ o klasičnoj prodaji već vjerojatno o zamjeni dionica i kreiranju strateškog partnerstva. Uz to, prvi čovjek Ubera Dara Khosrowshahi dobit će mjesto u upravi Aurore.

Cilj je profitabilnost

Drugi odjel koji je ovoga tjedna izdvojen iz Ubera jest onaj koji je razvijao tehnologiju letećih taksija, Elevate. Na otprilike isti način kao i prethodni, od Ubera je ovaj odjel preuzeo startup Joby Aviation s iskustvom u području električnih VTOL letjelica za prijevoz putnika. Uber i Joby također će biti partneri u daljnjem poslovanju vezanom za leteće putničke dronove, Uber će uložiti 75 milijuna dolara u ovu kompaniju, a tehnologije će se i dalje nastaviti razvijati.

Oba poteza motivirana su nastojanjima uprave Ubera da im kompanija do sljedeće godine postane napokon profitabilna. Samo u prošlom kvartalu zabilježili su gubitak od 625 milijuna dolara, pa im je ključno zaustaviti generiranje minusa. Uber će se tako u narednom razdoblju koncentrirati na svoje osnovno poslovanje – prijevoz putnika i dostavu hrane – uz značajne napore u rezanju troškova poslovanja. Oni će uključivati otpuštanja i reorganizaciju, kako je već ranije najavljeno, a napredne tehnologije mobilnosti za njih će od sada razvijati Aurora i Joby Aviation.