Usprkos američkim izvoznim ograničenjima, Baidu i dalje radi na razvoju AI-ja u Kini

Osim što Baidu stoji iza jednog od najvećih internetskih pretraživača u Kini, također igraju ključnu ulogu u razvoju AI tehnologije u toj zemlji

Matej Markovinović subota, 2. ožujka 2024. u 12:44
Nvidia A100 📷 Foto: Nvidia
Nvidia A100 Foto: Nvidia

Kineski tehnološki gigant Baidu suočava se s izazovima u nabavi naprednih GPU-ova za primjene umjetne inteligencije zbog američkih izvoznih ograničenja. No, kako izvještava The Register, tvrtka vjeruje da će njen napredni programski paket osigurati konkurentsku poziciju, čak i pri korištenju manje sofisticiranih GPU-ova.

„Dugoročno gledano, možda nećemo imati pristup najsuvremenijem GPU-u, ali s najučinkovitijim domaćim programskim paketom, korisničko iskustvo neće biti ugroženo“, rekao je izvršni direktor Baidua, Robin Li.

Naime, iz Baidua ističu da su njihove postojeće zalihe Nvidijinih GPU-ova i trenutne mogućnosti nabave, sasvim dovoljne za pogoniti postojeće AI usluge, aplikacije i barem neke od budućih projekata. To uključuje i podršku za ERNIE, Baidujev odgovor na ChatGPT, koji se smatra najmoćnijim temeljnim AI modelom u Kini.

Ipak, za projekte koji će to zahtijevati, bit će primorani osloniti se na GPU-ove razvijene i proizvedene u Kini koji, barem u ovom trenutku, nisu na istoj razini kao oni od Nvidije.