VR, AR i MR tržište će 2030. vrijediti 30 milijardi dolara

Tvrtka IDTechEx Research predviđa da će tržište koje kombinira virtualnu, poboljšanu i miješanu stvarnost do 2030. godine doseći vrijednost od 30 milijardi američkih dolara

Matija Pavlić srijeda, 1. siječnja 2020. u 17:28

Tvrtka IDTechEx Research napravila je istraživanje tržišta nazvanog extended reality (XR) koje čini kombinaciju tehnologija kao što su virtualna stvarnost (VR), proširena stvarnost (AR) i takozvana miješana stvarnost (mixed reality - MR).

Prema njihovim predviđanjima, do 2030. godine XR tržište trebalo bi doseći vrijednost od 30 milijardi američkih dolara. Tržište bi trebalo rasti na krilima sve veće popularnosti gaminga baziranom na virtualnoj i proširenoj stvarnosti, ali i drugih sektora kao što su edukacija te udaljena podrška u kojima također raste uporaba XR tehnologija.

Valja izdvojiti i sve veća ulaganja tvrtki kao što su Sony, HTC i Oppo (posebice u proširenu stvarnost). Tu su i softverske tvrtke kao što je na primjer Facebook koji u svojem vlasništvu ima tvrtku Oculus koja se specijalizirala upravo na XR tržište.