Blockchain je rješenje za sigurno trgovanje "travom"

IBM je predložio da se tehnologijom koja stoji iza kriptovaluta na siguran način prati legalna prodaja kanabisa u Kanadi

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. studenog 2017. u 07:00

Vlasti u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija započele su javnu raspravu o nadolazećoj legalizaciji marihuane, koja bi se trebala dogoditi sljedećeg ljeta. Kao dio te rasprave pojavio se i prijedlog IBM-a da se legalna trgovina ovom rekreativnom drogom prati uz pomoć blockchain tehnologije, koja je osnova za sigurno i pouzdano trgovanje kriptovalutama.

Prema IBM-u upravo je blockchain idealan mehanizam koji bi mogao vlastima omogućiti nadzor nad trgovinom kanabisom u cijeloj državi i kroz cijeli maloprodajni lanac, od proizvođača, preko trgovaca, do kupaca. Istovremeno bi se osigurala legalna prodaja, sigurnost kupaca, kao i sve potrebne regulatorne kontrole.

blockchain stiže u pomoć

Sve to omogućila bi tehnologija koja drži sve podatke na blockchainu kojim je nemoguće manipulirati, dok njegov integritet osiguravaju svi sudionici u lancu trgovine. Također, cijela je stvar zaštićena enkripcijom pa su hakiranje i krađa privatnih podataka gotovo nemogući.

Trgovanje osjetljivim proizvodima putem blockchaina nije nikakva velika novost. Putem platforme Everledger već se na siguran način trguje dijamantima – svaki dijamant tako dobiva svoj digitalni certifikat koji osigurava njegovu autentičnost, te kupcima jamči porijeklo i kvalitetu dijamanata.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi