Blockchain je rješenje za sigurno trgovanje "travom"

IBM je predložio da se tehnologijom koja stoji iza kriptovaluta na siguran način prati legalna prodaja kanabisa u Kanadi

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. studenog 2017. u 07:00

Vlasti u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija započele su javnu raspravu o nadolazećoj legalizaciji marihuane, koja bi se trebala dogoditi sljedećeg ljeta. Kao dio te rasprave pojavio se i prijedlog IBM-a da se legalna trgovina ovom rekreativnom drogom prati uz pomoć blockchain tehnologije, koja je osnova za sigurno i pouzdano trgovanje kriptovalutama.

Prema IBM-u upravo je blockchain idealan mehanizam koji bi mogao vlastima omogućiti nadzor nad trgovinom kanabisom u cijeloj državi i kroz cijeli maloprodajni lanac, od proizvođača, preko trgovaca, do kupaca. Istovremeno bi se osigurala legalna prodaja, sigurnost kupaca, kao i sve potrebne regulatorne kontrole.

blockchain stiže u pomoć

Sve to omogućila bi tehnologija koja drži sve podatke na blockchainu kojim je nemoguće manipulirati, dok njegov integritet osiguravaju svi sudionici u lancu trgovine. Također, cijela je stvar zaštićena enkripcijom pa su hakiranje i krađa privatnih podataka gotovo nemogući.

Trgovanje osjetljivim proizvodima putem blockchaina nije nikakva velika novost. Putem platforme Everledger već se na siguran način trguje dijamantima – svaki dijamant tako dobiva svoj digitalni certifikat koji osigurava njegovu autentičnost, te kupcima jamči porijeklo i kvalitetu dijamanata.