Kina se okreće blockchainu

Iako je posljednjih godina zabranjivala inicijalne ponude kriptovaluta, njihovo rudarenje i poslovanje kripto-imovinom pravnim subjektima, Kina je sada donijela zakon kojim će iste – poticati

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. listopada 2019. u 11:50

U proteklim godinama, kako su kriptovalute u svijetu polako postajale sve dostupnije i prisutnije u poslovanju i trgovanju, Kina im je pokušavala "zagorčati život" na svojem teritoriju. Tako je u ovoj zemlji zabranjeno svim poslovnim subjektima poslovati s kriptovalutama, izdavati inicijalne javne ponude istih i rudariti ih, no bilo je govora o tome da se sve to čini kako bi država i u ovoj domeni imala monopol. Kina je, naime, jedno vrijeme najavljivala da će lansirati vlastitu kriptovalutu.

Poticaj blockchainu

Najnoviji razvoj događaja kao da ide upravo u tom smjeru. Prošle je subote kineski parlament donio zakon koji bi trebao postaviti okvir za napredak kineskog gospodarstva u domeni blockchaina i digitalnih kriptovaluta. Predsjednik Xi Jinping samo dan ranije bio je izjavio kako Kina mora iskoristiti prednosti koje nosi tehnologija blockchaina.

Novi zakon, koji će na snazi biti od 1. siječnja 2020., kaže kako će država donijeti jasna pravila i naputke za evaluaciju komercijalnih kripto-tehnologija, i to onih korištenih u industrijama od nacionalnog interesa. Zakon bi također trebao potaknuti istraživanja i razvoj ovih tehnologija i postaviti temelje za novi regulatorni sustav na kripto-tržištima.

Osim blockchaina Kina će istim zakonom poticati i istraživanje kriptografije za najšire primjene. Posljednjih dana cijena bitcoina na svjetskim tržištima porasla je za oko 12% nakon nekoliko tjedana pada, što mnogi pripisuju novom valu optimizma koji dolazi upravo iz Kine.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi